back

Громади стають активними і наполегливими драйверами змін у галузі ЖКГ — Президент

13 березня 2019

Президент Петро Порошенко під час участі у форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності» наголосив, що вагомий внесок у реформування житлово-комунального господарства роблять громади, і це стало можливим завдяки децентралізації.

 

«Над змінами в ЖКГ починають працювати одночасно у тисячах і тисячах громад. Саме громади стають активними і наполегливими драйверами змін у галузі. Спираючись на них, можна досягти набагато більшого, ніж звичним формулюванням завдань «згори», — впевнений він.

 

Глава держави наголосив, що Україна чітко визначила за останні 5 років свій твердий шлях у майбутнє, неухильно рухаючись вперед шляхом до Євросоюзу і НАТО та досягнувши вагомих результатів: будується армія, працює Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі, безвіз, Томос, відновлення економічного зростання, децентралізація.

 

Президент акцентував увагу, що децентралізація вже приносить результати. «Ще раз наголошую, мета децентралізації – це є Україна без периферії, Україна без провінцій. Бо кожен, хто проживає в провінції, в селі, селищі і місті має відчувати себе українцем, якому доступні всі види послуг і який має ресурс для того, щоб забезпечити ці зміни і наблизити владу до людини», — наголосив Петро Порошенко. За його словами, оновлюються заклади освіти, охорони здоров’я, будуються амбулаторії сільської медицини, відбуваються кардинальні зміни  в дорожньому господарстві, наводиться порядок на вулицях.

 

Водночас є ще одна пріоритетна галузь, проблеми якої за попередньої влади не вирішувалися десятиліттями, і нині громади крок за кроком, рішуче підступаються до їх вирішення. «Є чітке розуміння, що вирішити ці проблеми непросто, бо вони задавнені і для їх вирішення потрібні спільні зусилля віх рівнів і гілок влади... Житлово-комунальна послуга — базова і найближча для людини. Якість цієї послуги – це не лише питання економіки і технологій. На моє глибоке переконання, це рівень поваги до людини. Бо в нас ЖЕК став символом держави, радянський ЖЕК», — зауважив Петро Порошенко, додавши, що за роки незалежності України складова ЖЕКа ніяк не змінилася, однак перші паростки змін у цій сфері були, зокрема у Вінниці.

 

«Будь-які слова про повагу до людської гідності залишаться порожніми, якщо в оселі є зимно, якщо діти мерзнуть у класі в школі, якщо було те, що ми зустріли в 2014 році – пам’ятаєте віялові відключення електроенергії. І сказали, ну а як без цього? Країна має жити з віяловими відключеннями електроенергії під час війни, бо ми і під час миру жили з цим. І лише наша тверда і принципова позиція – ні, таке явище не просто дратує людей, вони втомлюються і розчаровуються. Настав час покласти цьому край. Настав час якісно змінити  життєвий простір, в якому живе українець», — зазначив Президент.

 

«Чому ми впевнені, що це вдасться зробити? В першу чергу тому, що в цій сфері зараз вдень і вночі працюють тисячі фахівців для того, щоб забезпечити якісною послугою українців, щоб всі системи, які забезпечують життя, функціонували без збоїв. Це справді фахові люди, які роблять свою справу, не озираючись на обставини, час, погодні умови. У системі ЖКГ, тепло- та водопостачання  сьогодні працюють цілі династії: складна інженерно-технічна професія передається з покоління в покоління», — сказав він.

 

Президент відзначив самовіддану і справді героїчну роботу фахівців комунального господарства в містах і селах, що зазнали руйнувань і втрат через російську агресію. «Хочу всім нагадати початок 2017 року і слово «Авдіївка» тоді було на вустах не лише Президента, Прем’єр-міністра, Віце-прем'єр-міністра, рятувальників. В розпал зими жителі міста залишились без світла, тепла, газу і води через цілеспрямовані обстріли житлових кварталів і мереж окупантами. Тоді ситуація стала надзвичайною і для її ліквідації  комунальникам довелося працювати під обстрілами, щохвилини ризикуючи життям. І навіть коли намагалися відновити постачання, по нашим комунальникам, рятівникам працювали снайпери ворога», — нагадав Президент.

Глава держави наголосив, що децентралізація допомагає не тільки вирішувати питання про аварійні ремонти. «Громади, нарешті, побачили перспективу. Під час Рад регіонального розвитку я чую від лідерів об’єднаних громад з села слово «візія» на наступні 5-10 років, слово «перспективний план» трьох років. Це вже не мрійники. Це вже лідери громад, які знають точно і впевнені в результаті», — зауважив Петро Порошенко.

 

Прес-служба Президента України