back

ID- картка – зручний, надійний та повнофункціональний паспортний документ

06 березня 2019

Головним мотивом запровадження нових паспортів є їх захищеність від підроблення. ID-картка містить електронний безконтактний чіп, який неможливо змінити або скопіювати. До чіпу вноситься інформація, яку в разі потреби можна змінити в підрозділі ДМС без необхідності виготовлення нового документа і відповідно безоплатно.

  У 2018 році внесено зміни до законодавства, відповідно до яких замінити паспорт-книжечку на ID-картку можна за бажанням. Разом з цим обов’язкової заміни документів, так само як встановлення граничних термінів дії раніше виданого паспорта, не передбачається.

  На сьогодні із 24 територіальних підрозділів УДМС України в Чернігівській області, майже у 90% можна вільно записатися до електронної черги на сайті ДМС на найближчі дні та на зручний час або прийти і оформити паспорт через поточну чергу. Перший внутрішній паспорт оформлюється винятково за зареєстрованим місцем проживання а вже після оформлення першої ID-картки та внесення даних про особу до ЄДДР всі подальші послуги з документування особа може отримати у будь-якому місті України, незалежно від місця реєстрації.

       ID – картка - це повнофункціональний документ, який дає змогу кожному реалізувати своє виборче право! У грудні 2018 року Центральна виборча комісія затвердила роз’яснення, які чітко вказують, що для участі у виборах необхідно мати при собі лише паспорт громадянина України в незалежності від того чи він у формі книжечки чи ID – картки. Витяг з ЄДДР при собі мати не потрібно.          

        Наразі, з 5 лютого, розпочалася вступна кампанія для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Кожен учень якому виповнилося 14 років для участі в ЗНО повинен мати паспорт громадянина України.

  Відповідно до роз’яснення Національного банку України, ID-картка жодним чином не обмежує можливості українців щодо користування банківськими послугами. Банки можуть встановлювати місце проживання або перебування особи на підставі інформації, одержаної від громадянина та засвідченої його власним підписом.

  Законодавство України, так само як і законодавство більшості іноземних держав, не передбачає можливості для відмови особи від оформлення ID-картки за будь-якими мотивами, у тому числі релігійними.

  Виготовлення паспорта громадянина України у формі ID-картки займає всього 10-20 робочих днів. На сьогодні вартість його оформлення становить лише 279 грн. ( термін виготовлення 20 днів) та 366 грн. ( термін виготовлення 10 днів), дані суми   включають в себе вартість бланку та адміністративний збір. Сплатити наразі можна не лише в банку а й скориставшись онлайн-сервісом на офіційному сайті ДМС. Вперше паспорт громадянина України у формі  ID – картки оформлюється безкоштовно.

  Також законом передбачено право місцевих громад самостійно надавати пільги та звільняти певні категорії громадян від оплати вартості адміністративної послуги та/або компенсувати громадянам вартість бланка за рахунок місцевих бюджетів. Це стосується як ID-карток, так і закордонних паспортів.

Ніжинський міський відділ

Управління Державної міграційної служби України

в Чернігівській області