back

Оксана Мелашенко: Добробут нашої держави залежить від дій кожного з нас

25 лютого 2019

У Ніжинському районі жителі громад продовжують збиратися на сходи сіл, під час яких керівники сільських рад звітують про виконання бюджету, заплановані заходи на поточний рік, обговорюють питання життєдіяльності громади.

 

21 лютого збори громадян відбулись у с. Стодоли, 22 лютого – у с. Перебудова та в с. Вертіївка. Керівництво райдержадміністрації долучається до зібрань, аби дізнатися про проблеми громад і потреби та посприяти їх вирішенню.

 

Так, 21 лютого заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко взяла участь у сході села Стодоли. Сільський голова Катерина Борисенко розповіла про використання коштів місцевого бюджету, здійснені заходи з благоустрою території, надану спонсорську допомогу інвесторами та депутатами районної ради, організоване вперше свято Дня села . Наголосила на тому, що за рахунок державного бюджету минулого року було вирішено одне з найболючіших питань - відремонтовано дорогу на відрізку Кукшин – Переходівка, на суму 2 млн. 363 тис. грн. Також Катерина Борисенко звернула увагу на питання підтримки медичних закладів громади. Так, у 2018 році на утримання ФП у с. Переходівка із місцевого бюджету було виділено 80 тис. грн., на медикаменти – по 3 тис., на тверде паливо – по 3 тис. для фельдшерських пунктів і Переходівки, і Стодолів, 8 тис. грн. виділили на придбання інсуліну для хворих жителів на цукровий діабет.

 

Сільський голова окреслила і плани на майбутнє – це замовлення топографічної зйомки земель, виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення вуличного освітлення, здійснення благоустрою кладовищ, ремонт приміщень Стодольського клубу та Переходівського фельдшерського пункту.

 

Під час зборів громадяни піднімали питання неналежної роботи пересувного відділення «Укрпошти», висловили побажання відновити стаціонарне відділення або хоча б роботу листоноши. Бентежить їх і питання ремонту комунальних доріг, доцільності підвищення інвесторами орендної плати за паї та оформлення документів по зміні цільового призначення орендованої землі – із сінокосів у ріллю.

 

Цікавились присутні і дією Урядової програми «Доступні ліки» і новою медичною реформою. Пояснювала заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко. 40 % жителів Стодольської і Переходівської громад уклали декларації із сімейним лікарем, яка, до речі, також була присутня на сході. Лише 100 % - ве укладання декларацій дозволить лікарю заробляти кошти на утримання фельдшерських пунктів на території, - пояснювала посадовець та закликала жителів бути більш активними у підписанні декларацій. Вона також запропонувала зберегти будівлю Стодольського освітнього закладу, узявши її на баланс сільської ради, та створити тут «Музей української школи», адже приміщення збудоване у 1908 році і зберігає старовинну атмосферу земської школи.

 

Крім того, посадовець запропонувала мешканцям визначитись щодо приналежності території до об’єднаної громади – до уже створеної Вертіївської, чи до Талалаївської, яка б об’єднала всі ті населені пункти Ніжинщини, що досі не ввійшли до жодної громади. Адже перебування Стодольської сільської ради у громаді не створить незручностей для громадян, оскільки на території діятиме старостат, проте надасть більшої фінансової спроможності, що й передбачає, ініційована Президентом України, реформа децентралізації.

 

Оксана Миколаївна підсумувала: ефективність будь-яких реформ, а також рівень добробуту нашої країни, залежить від дій кожного з нас, від громадської активності кожного з нас, адже держава – це ми.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА