back

У Ніжинському районі може утворитися ще одна ОТГ

21 лютого 2019

 

  Затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад – найперше завдання нового етапу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізації). Перефразовуючи це завдання – у найближчі роки необхідно створити спроможні об'єднані громади по всій території України, не залишаючи поза увагою жодного населеного пункту.

 

  Якщо громади обєднуються, відповідно до методики формування громад і перспективного плану, держава надає їм фінансову підтримку на розвиток інфраструктури. За ці кошти ОТГ ремонтують дороги, навчальні заклади, будують водогони, закуповують комунальну техніку, - як повідомляють на сайті https://decentralization.gov.ua/

Така фінансова підтримка держави є своєрідним заохоченням до прийняття відповідального рішення, а головне дає можливість громадам розвиватися, бути фінансово незалежними і самостійно вирішувати свої проблеми. І це першочергова мета реформи децентралізації, ініційованої Президентом України.

 

  На Чернігівщині уже утворено 45 ОТГ. Тому, беззаперечно, ті сільські ради Ніжинського району, які ще не об’єдналися, мають скористатися принципом добровільності (а завершиться він 01 січня 2020 року) і утворити фінансово спроможну, здатну вирішувати питання місцевого значення ОТГ.

 

  Як відомо, на Ніжинщині створено три громади – Лосинівська, Вертіївська та Ніжинська міська ОТГ, до якої нещодавно приєдналася Кунашівська сільська рада. 16 сільських рад ще досі не визначились. Тому голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин ініціював об’єднатися усім цим територіям в одну з центром у с. Талалаївка.

 

  З очільниками сільських рад була проведена робоча зустріч, участь у якій узяла і депутат обласної ради, керівник виконавчої дирекції Чернігівського відділення Асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

 Посадовці пояснили усі переваги об’єднання та погодили дорожню карту на шляху створення Талалаївської ОТГ. Зрозуміло, що сільські голови мають провести громадські слухання у своїх населених пунктах щодо цього питання, вивчити думку кожного та прийняти відповідні рішення.

 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА