back

До Всесвітнього Дня води

15 лютого 2019

 

      Щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води. У цей день у всіх країнах світу акцентується увага на дбайливому ставленні до водних ресурсів, адже більше мільярда людей на планеті використовують неякісну воду.

   Більшість українців споживають воду з поверхневих водних джерел - річок, водосховищ, зокрема з Дніпра забезпечується водою близько 2/3 населення України.

    Основними джерелами забруднення поверхневих водних об’єктів є стічні води. Вода з річкової очищується до питної та транспортується до будинків і підприємств, а потім каналізаційні стоки після очистки повертаються знову до річок. Водоканали контролюють якість та склад води на кожному етапі циклу. Застарілість обладнання, щорічне збільшення концентрації забруднюючих речовин спричиняють повернення до річок недостатньо очищених вод. Використання неякісної води впливає як на здоров’я окремих мешканців, так і погіршує екологічний стан цілих регіонів.

    З метою привернення уваги мешканців України до проблем, пов’язаних із забрудненням водних ресурсів, виховання екологічно свідомого мислення українців наголошуємо на необхідності шанобливого ставлення до води. Зокрема, вживати заходів щодо її економного використання, користування у побуті безфосфатними миючими засобами та ін.

 

ХОЧЕТЕ ЖИТИ В КРАЇНІ З ЧИСТОЮ ВОДОЮ?

Прості кроки, які може зробити кожен:

вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті - берегти десятки літрів чистої води

користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні; не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;

віддавати перевагу душу замість ванної; вимикати воду під час чищення зубів; користуватися унітазом з двома режимами зливу; не засмічувати водойми побутовими відходами; не мити машини на берегах річок та озер.

Перегляньте разом із сім’єю цікавий та пізнавальний ролик про фосфати та зробіть висновки кожен для себе https://www.youtube.com/watch?v=2MYnNtNmCE0

 

Цікавинки про українські водойми можна побачити тут

https://www.youtube.com/watch?v=iBi9SSl2ioA

 

Ви не тільки зекономите власні кошти, а й подбаєте про майбутнє своїх дітей, які мають право пити чисту воду.

 

І пам’ятайте, що якісна вода - це основа вашого здоров'я.