back

Про перспективи розвитку Талалаївської громади на сході села

14 лютого 2019

У районному будинку культури в с. Талалаївка 13 лютого громада зібралась на схід села. Участь у зборах громадян узяли голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, представник народного депутата України Олександра Кодоли Олексій Пірковський, керівники ТОВ АПК «Магнат» Владислав Савенко та ТОВ «Дружба-Нова» Кернел Віталій Фурса. Також були запрошені фахівці медичної галузі району та з питань надання субсидій.

 

Сільський голова Володимир Хоменко прозвітував про виконання бюджету за минулий рік, спрямовані кошти на соціально-економічний розвиток громади, здійснені заходи з благоустрою території та використані кошти самооподаткування. Так, 1 млн. 600 тис. було використано на утримання дитячого садочку, в тому числі харчування дітей, 245 тис. – на утримання пожежної команди, 28 тис. – на благоустрій кладовищ, 14 тис. – соціальну допомогу населенню, 30 тис. – придбання обладнання для школи, 11 тис. – на ремонт класу інформатики тощо.

 

Крім того, в населених пунктах було проведено 10 км вуличного освітлення, а весною цього року розпочнеться будівництво вежі стільникового зв’язку.

 

Невирішеними для громади залишаються питання відкриття аптеки, утримання фельдшерського пункту у с.Хвилівка, ремонт фасаду та заміна вікон у школі. Щодо останнього голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин повідомив: до конкурсної комісії Державного фонду регіонального розвитку проект поданий. А чи утримувати ФП у с.Хвилівка, з потребою 114 тис. грн., вирішуватимуть депутати сільської ради, адже, як пояснив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Іван Бондар, лише 16 хвилівців підписали декларації із сімейним лікарем Талалаївської амбулаторії, тож через таку малу кількість декларантів лікар утримувати фельдшера за власні кошти не зможе.

 

Також під час сходу головний спеціаліст управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Подзолкова розповіла про монетизацію субсидій та яким чином вона буде здійснюватися.

 

Представник народного депутата Олександра Кодоли Олексій Пірковський розповів про діяльність обранця у Верховній Раді та залучені ним кошти соціально-економічного розвитку територій. Він також вислухав пропозиції громади щодо направлення коштів для Талалаївки.

 

Чимало запитань жителі озвучили і керівникам сільськогосподарських підприємств, які орендують землі у громадян, стосовно плати за паї та продовження договорів оренди. Орендарі, у свою чергу, розповіли , про ряд заходів, направлених на соціальну підтримку громади.

 

Учасники бойових дій АТО, представники громадських організацій, запропонували присутнім вирішити питання про перехід релігійної громади села до Української Православної Церкви у зв’язку з тим, що нещодавно Україна отримала Томос про утворення автокефальної православної церкви та прийняттям Закону щодо підлеглості релігійних організацій. У ході обговорень було вирішено зібратись на більш масових схід, запросити священнослужителів, та вже потім прийняти відповідне рішення.

 

Завершив загальні збори голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, котрий бачить перспективи розвитку у створенні об’єднаної територіальної громади з центром у с.Талалаївка, завдяки чому будуть збережені освітня галузь, культура й традиції українського села, збудована нова амбулаторія сімейної медицини, спортивний центр тощо. Адже реформа децентралізації спрямована на розширення повноважень влади на місцях, фінансової незалежності та перспективу розвитку громади.

 

Він також наголосив: завдяки реалізованим ініціативам Президента та Уряду України сьогодні створена нова боєздатна армія, що боронить цілісність кордонів, запроваджені реформи, що спрямовані на покращення якості життя громадян і зростання економічних показників, підписано Угоду про асоціацію з ЄС, адже саме європейський напрямок життя обрала українська молодь ще у 2013 році на Майдані. Нам потрібно зберегти все це і разом працювати над подальшим розвитком економіки держави в цілому, і в кожній громаді, в місті, в селі зокрема.

 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА