back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

28 січня 2019

 

На минулому тижні виникло 5 пожеж:

Ввечері 21 січня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу дровника за адресою: м. Ніжин, вул. Братів Зосим. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено покрівлю, перекриття дровника та дрова. Причина пожежі встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 22 січня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. 8-го Березня. Внаслідок пожежі вогнем знищено перекриття на площі 10 кв.м., пошкоджено домашнє майно. Причина пожежі: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 25 січня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. 9-го Січня. Внаслідок пожежі вогнем знищено стілець та майно розташоване в господарчій будівлі пошкоджена стіна. Причина пожежі встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вночі 27 січня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, пров. Лисивців. Внаслідок пожежі вогнем знищено дровник на площі 4 м. кв. та пошкоджено стіну господарчої будівлі на площі 4 м. кв. Причина пожежі встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

 Вдень 27 січня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Бобрицька. Внаслідок пожежі вогнем знищено майно яке знаходилося в господарчій будівлі, пошкоджено покрівлю та перекриття по всій площі. Причина пожежі: порушення правил пожежної безпеки при проведенні електрозварювальних роботах. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

Рятувальники закликають громадян не ризикувати життям, виходячи на кригу!

Замерзлі водойми країни продовжуть атакувати любителі зимової риболовлі. У гонитві за кожною рибиною вони дуже часто нехтують власною безпекою, тим самим провокуючи надзвичайну подію. Саме тому Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області закликає громадян не виходити на тонку кригу на ставках, річках та інших водоймах. Адже необдумана та необережна поведінка загрожує вашому життю.

        Щоб зберегти своє здоров’я слід пам’ятати наступне:

- перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі, виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см; масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см; масове катання – 25 см; для переправи вантажного автомобіля – 35-55 см, трактора – 40-60 см;

 - виходити на лід і йти по ньому безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках). Якщо на лід виходите першим, необхідно глянути чи не просів лід, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі чи очерет, де швидка течія та б’ють джерела;

 - робити лунки для риболовлі варто на безпечній відстані один від одного;

 - обов’язково майте при собі  міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем - на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся. Не  виходьте на лід поодинці і у нічний час. Вирушаючи рибалити, попереджайте рідних куди йдете;

 - перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду;

 - слід особливо обережно спускатися з берега, тому що лід може нещільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;

 - слід остерігатись місць, де лід покритий снігом. Сніг, який покрив лід, діє як ковдра, під снігом лід наростає повільно. Іноді буває так, що по всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 см, а під снігом усього 3 см;

 - забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці;

 - категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.

 Що робити, якщо ви провалилися в холодну воду:

 - не піддавайтесь паніці, не кричіть, якщо поруч нікого немає - ви тільки даремно витратите сили, не робіть різких рухів, стабілізуйте подих, уникайте занурення з головою;

 - розкиньте руки в сторони й постарайтеся зачепитися за крайку льоду, додавши тілу горизонтальне положення по напрямку плину;

 - спробуйте обережно налягти грудьми на край льоду й закинути одну, а потім й іншу ногу на лід;

 - вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте у той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома, повільно повзіть до берега.

            Враховуючи високу ймовірність нещасних випадків на льоду, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян України утримуватись в такі дні від виходу на тонкий лід, який утворився на маленьких озерах та затоках річок, і застерегти від цього своїх дітей. Завзятим рибалкам також слід пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходження на льоду.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Дотримання цих нескладних правил допоможе вам уникнути біди!

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області