back

Громадські обговорення в селах Безуглівка, Талалаївка, Перемога, Богданівка та Велика Дорога

24 січня 2019

З метою ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, здійснення реформ у сфері децентралізації управління регіональним розвитком, вирішення проблемних питань життєзабезпечення району розпорядженням голови райдержадміністрації було утворено Раду регіонального розвитку Ніжинського району.

Під час засідання відповідної Ради наприкінці минулого року було обговорено та затверджено стратегію соціально-економічного розвитку району на 2019-2021 роки. Такі ж плани розвитку населених пунктів мають обговорити з громадськістю та затвердити  в кожній сільській і селищній раді Ніжинщини.

Обговорення за участю сільських голів, керівництва райдержадміністрації та активними жителями громад розпочались.

Цього тижня голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин та його перший заступник Сергій Батрак побували у Безуглівці, Талалаївці, Перемозі, Богданівці та Великій Дорозі.

Так, у Безуглівці та Талалаївці першочергово планують розробити генеральний план населених пунктів. У Безуглівці вже проведена топозйомка земель. Наявність генеральних планів дає можливість здійснювати будівництво та реконструкцію. Очільники громад запланували реконструювати школи – утеплювати фасади. У Талалаївці ще й замінити вікна – це дозволить покращити температурний режим у навчальному закладі та раціонально використовувати теплову енергію. Таких дій потребує і дитячий садок.

У пріоритеті освітні заклади і для перемозької та великодорізької громад. Крім того, в усіх населених пунктах важливим є питання ремонту доріг, відновлення вуличного освітлення, здійснення благоустрою населених пунктів.

Громадський актив сіл мав можливість висловити і проблемні питання, які потребують першочергового вирішення. Для богданівців – це відновлення автобусного перевезення, для безуглівців – ремонт мосту поблизу с. Курилівка, для великодоріжців – збереження громадських пасовищ. Усі ці питання очільники району тримають на особистому контролі. Найближчим часом до с. Богданівка має почати їздити тимчасовий автобус, а в облдержадміністрації відбудеться конкурс на перевезення по маршрутам до Богданівки та Перебудови. Також ремонт мосту в с. Курилівка заплановано здійснити вже цього року, адже кошти на цю реконструкцію виділені з обласного бюджету, - запевнили посадовці.

Під час усіх обговорень стратегій соціально-економічного розвитку голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин разом із своїм першим заступником Сергієм Батраком пояснювали, що розвиток громад став можливим завдяки державній політиці у реформуванні децентралізації, котра дала можливість збільшити власні доходи місцевих бюджетів вдвічі, а по деяким сільським радам – втричі. За останні роки зміни в своїх населених пунктах громади вже відчули – здійснюється ремонт комунальних доріг, відновлюється вуличне освітлення, реконструюються освітні заклади тощо. Крім того, на пріоритетні потреби громад керівництвом району залучаються кошти Державного фонду регіонального розвитку, а народним депутатом – субвенції соціально-економічного розвитку сталих територій. Спільними зусиллями органів влади всіх рівнів ми можемо змінити рівень життя в громадах, побудувати світле майбутнє для підростаючого покоління, зміцнити економіку держави – йти курсом європейського майбутнього, визначеним Президентом та Урядом України.

 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА