back

Обережно, бурульки!

17 січня 2019

 

         Нинішня зима мінлива – нічні заморозки чередуються з денною відлигою. Такі температурні перепади – найсприятливіші умови для утворення льодяних бурульок.

Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків. За правилами техніки безпеки такі ділянки повинні бути захищені та огороджені спеціальною стрічкою, але, на жаль, це робиться тільки в поодиноких випадках. Обійти стороною небезпечні ділянки часто буває дуже складно.

І, як приклад, 14 січня поточного року у Полтавській області на малолітню дівчинку впала бурулька, через що вона отримала травму голови. Нею виявилась школярка з міста Решетилівка 2009 року народження. Їй поставили діагноз "закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку".

         Виникає питання, а хто ж повинен слідкувати, щоб небезпечні бурульки не створювали загрози для оточуючих та яка відповідальність за недотримання елементарних умов безпеки.

Відповідно до Правил благоустрою всі підприємці, власники магазинів, офісів та інших установ зобов’язані прибирати дахи від бурульок, а прилеглу до установ територію – від снігу та льоду. Дахи житлових багатоквартирних будинків від бурульок звільняють організації, що обслуговують житловий фонд - ОСББ, ОЖБК, ЖЕКи тощо.

У випадку відсутності реакції на попередження складається протокол про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. І накладається штраф на громадян: від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (а це від 340 до 1360 грн) і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

 Для того, щоб не потрапити в біду та уникнути травмування, потрібно дотримуватися основних правил безпеки, а саме:

проходячи повз будинок або біля високих дерев, необхідно переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів;

не ходити під дахом будівель, а також під балконами;

не слід заходити за межі встановлених огорож;

якщо ви самостійно збиваєте навислі бурульки з вікон верхніх поверхів - стережіться падіння з висоти.

Від крижаної загрози страждають не тільки люди, але і транспортні засоби. Тому власникам машин слід пам’ятати, що паркувати свій автомобіль потрібно тільки в безпечних місцях, подалі від фасадів будинків та дерев.

Батькам потрібно розповісти дітям про небезпеку травмування від падіння бурульок.

Крім того, мешканцям багатоквартирних будинків необхідно звернути увагу на свої лоджії і балкони, де лежить сніг і лід, які можуть створювати небезпеку падіння і травмування громадян.

 

 Михайленко С.В.,

методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області