back

У 2018 р. укладено понад 200 ЕСКО-контрактів, що у 10 разів більше, ніж у 2016 році

11 січня 2019

 

 

2018 рік став проривним для розвитку енергосервісу(ЕСКО) в Україні. Так, тільки за рік укладено 210 ЕСКО-договорів на суму контрактів 218 млн грн, що у 10 разів більше, ніж у 2016 році. Проекти реалізуються у 12 областях України.

За попередніми розрахунками, реалізація зазначених ЕСКО-проектів дозволить отримати у середньому від 20% до 70% економії енергоресурсів.

Окрім цього, незважаючи на період новорічно-різдвяних свят, у перший тиждень 2019 р. вже укладено 9 договорів на суму 14 млн грн у м. Києві.

Такий стрімкий розвиток енергосервісу відбувся завдяки удосконаленій законодавчій базі у 2017 році.

«Зокрема, ЕСКО-закупівлі почали проходити саме у системі електронних публічних закупівель «PROZORRO». Також дали можливість проведення одного тендеру на «пул» об’єктів та збільшили максимальний строк договору від 10 до 15 років», - пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

У 2018 р. запроваджено поглиблене ЕСКО-партнерство, в рамках якого частину енергоефективних заходів виконує замовник енергосервісу, а решту– ЕСКО-інвестор. При цьому економія розподіляється відповідно до глибини енергоефективних рішень запропонованих сторонами.

На сьогодні 5 пілотних міст – Одеса, Ніжин, Славутич, Бородянка і Саврань  - вже оголосили 9 ЕСКО-тендерів за такою моделлю поглибленого партнерства.

Окрім бюджетних установ, ЕСКО-механізм став затребуваним для об’єктів державної форми власності.Вже укладено перші  в Україні 4 енергосервісні договори на модернізацію насосних станцій Держводагентства. За попередніми оцінками, реалізація цих проектів дозволить зекономити до 310 тис. грн бюджетних коштів під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 млн грн у рік.

Також оголошено 17 ЕСКО-тендерівщодо об’єктів Міносвіти (КНУ ім. Т.Шевченка, Університету харчових технологій, КПІ ім. Сікорського та Національного авіаційного університету) та 11 тендерів щодо об’єктівДержстату.

На черзі– ще66 тендерів щодо об’єктів Міносвіти та ДСНС.Продовжується співпраця із МВС, Міноборони, Держрезервом та Держводагентством.

ЕСКО може бути вдалою альтернативою «теплим кредитам». За кошти ЕСКО-інвесторів реалізуються перші 6 ЕСКО-договорів в ОСББ у містах Київ і Херсон.

«Впевнений, що 2019 рік стане додатковим трампліном для широкого впровадження енергосервісу та розкриття ринку цих послуг загальним обсягом понад 8,5 млрд доларів», - повідомив Голова.

За словами С.Савчука, на сьогодні групою депутатів у співпраці з Держенергоефективності та експертами ПРООН розроблено і зареєстровано у Парламенті законопроекти від 10.12.2018 №9386  та №9387 щодо удосконалення ЕСКО-законодавства.

Прийняття законопроектів сприятиме:

- укладанню більшої кількості ЕСКО-договорів;

- залученню інвестицій, у т. ч. іноземних,  в  енергосервіс;

- впровадженню комплексних енергоефективних заходів за ЕСКО-контрактами.

Довідково:

Суть енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, дитячих садочків, лікарень, університетів тощо) впроваджуються приватними інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО). Бюджетні кошти не витрачаються. Оплата здійснюється виключно за рахунок економії (скорочення витрат на споживання комунальних послуг та енергоносіїв), досягнутої в результаті здійснення енергоефективних заходів.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності