back

Самостійне управління, ОСББ чи управитель: жителі багатоквартирних будинків мають визначитися

18 грудня 2018

10 грудня минулого року набрав чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Положення, що регулюють надання послуги з управління багатоквартирним будинком, введені в дію 10 червня 2018 року. Про зміни в законодавстві детально розповіла сьогодні під час прес-брифінгу в ОДА заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Лідія Борсук.

Нове

Із 10 червня цього року до житлових послуг належить єдина послуга — з управління багатоповерховим будинком.

Послуги з утримання будинків і споруд, прибудинкових територій на законодавчому рівні не передбачені. Виконавці цих послуг (ЖЕКи) продовжать їх надавати до моменту призначення/обрання в кожному будинку його мешканцями управителя та підписання з ним договору.

Крім того, органи місцевого самоврядування не можуть встановлювати тарифи на зазначені послуги.

— Співвласники багатоквартирного будинку на загальних зборах можуть обрати, як саме відбуватиметься управління: самостійно, через ОСББ чи управителя. При цьому управителя вони теж можуть обрати самі або ж за конкурсом, що проводить орган місцевого самоврядування виключно на прохання мешканців та на підставі отриманого протоколу загальних зборів, — повідомила Лідія Борсук.

У всіх випадках рішення зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50% загальної площі. 

Договір з управителем

Укладається на один рік згідно з типовим договором. Якщо за місяць до закінчення дії жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову, договір вважається продовженим ще на рік.

Ціна послуги

Коли управитель багатоквартирного будинку призначається за конкурсом, ціна послуги визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Вона може змінюватися протягом дії договору тільки за погодженням сторін.

Якщо управитель багатоквартирного будинку обирається самими співвласниками, вартість послуги визначається за рішенням зборів і згодою управителя та зазначається у договорі. Вона розраховується по кожному будинку окремо і включає витрати на його утримання та прибудинкової території, а також поточний ремонт спільного майна будинку відповідно до кошторису витрат. Ще одна складова — винагорода управителю, тобто плата за надання послуги з управління будинком з розрахунку на 1 м2 загальної площі житлового або нежитлового приміщення.

До речі, новий закон не забороняє органам місцевого самоврядування виділяти кошти на облаштування багатоквартирних будинків та прибудинкових територій.

Довідково. На сьогодні в області із 4546 наявних багатоквартирних будинків у 433 створено 382 ОСББ, у 96 — призначено управителів багатоквартирних будинків за конкурсом, у 154 — створено житлово-будівельні кооперативи, у 257 — обрано управителя самостійно. Значна кількість будинків (421) перебуває на самообслуговуванні співвласників багатоквартирного будинку, у 3185 ще не обрано форму управління.

 

Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації