back

Президент поставив задачі для роботи новому керівнику Чернігівської ОДА

29 листопада 2018

   Президент Петро Порошенко під час представлення нового голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Мисника громадсько-політичному активу, поставив новому очільнику низку задач із розвитку області та продовження започаткованих реформ.

   «Вперше державний бюджет України буде складати більше одного трильйона гривень. Ми майже втричі збільшили видаткову частину бюджету у порівнянні з 2013 роком», - зауважив Глава держави.

    Президент також зазначив, що 52% зведеного державного бюджету складають бюджети місцеві, а це є реальним результатом децентралізації. «І лідери громад відчули на собі преваги децентралізації… зростає бюджет розвитку, зростають можливості голови (громади – ред.). Зростає фінансування програм і скорочується відстань від громади до влади, яка здатна приймати рішення», - зазначив він.

    Глава держави підкреслив, що пишається тим, що децентралізація була започаткована в області ще під час його приїзду на Чернігівщину у 2014 році. «Тоді ніхто не  вірив – хто ж добровільно віддає владу і гроші? Влада була в Києві, чого ж її віддавати на місця?», - нагадав Петро Порошенко першу реакцію на цю реформу.

   «На сьогоднішній день місцеві бюджети більше ніж державний бюджет. І той, хто по-справжньому працює, той заробляє гроші і без погодження з Києвом забезпечує зростання життя в громаді», - підкреслив він.

    «Перше завдання – це оборона. Друге завдання – це захист людей», - звернувся Глава держави до Олександра Мисника. «Жодна бідна людина не має постраждати. Кожна бідна людина має бути захищена субсидією», - підкреслив Президент важливість максимального спрощення доступу до субсидій громадян, які їх потребують.  

 «Не дати дискредитувати реформи», - особливо наголосив Петро Порошенко.

    За його словами, Чернігівщина є одним із лідерів створення об’єднаних територіальних громад. Президент підкреслив, що має бути знайдено можливість законодавчо забезпечити проведення чергових виборів в об’єднаних громадах, попри особливий правовий режим. «Як воєнний стан не може пересунути президентські вибори, так і нам потрібно зробити все можливе для того, щоб знайти можливість провести вибори в об’єднаних територіальних громадах», - зазначив він.

   Петро Порошенко зауважив, що це також буде одним із завдань нового голови ОДА – пошук порозуміння у питанні забезпечення захисту волевиявлення громадян.

   Він також зазначив, що кожен член громади повинен бути повністю проінформованим про плани розвитку громади у 2019,  2020, 2021 роках. Має бути середньострокове планування реалізації проектів розвитку громади і кошти громади не мають лежати без руху на депозитах. «Люди повинні краще жити вже зараз», - підкреслив Глава держави.

   За його словами, важливим фактором розвитку області є і залучення інвестицій. «Чернігівщина також тут не пасе задніх. І за інвестора треба боротися», - підкреслив Президент.

   Петро Порошенко також наголосив на важливості розвитку проекту сільської медицини. Він нагадав, що Генеральна прокуратура повернула в бюджет 1,5 млрд доларів, вкрадених у держави колишнім керівництвом. «Серед пріоритетів, на які вони мають бути використані, були – оборона країни, в тому числі і будівництво гуртожитків для військовослужбовців-контрактників,… і кошти були спрямовані на сільську медицину», -зазначив Президент.

   «Ми маємо захисти конституційне право кожного мешканця села на надання якісної медичної допомоги», - підкреслив Петро Порошенко та додав, що проект сільської медицини передбачає і розвиток телемедицини, яка розширить можливості для отримання висококваліфікованої лікарської допомоги у сільській місцевості та найвіддаленіших куточках держави.

   Водночас Глава держави розкритикував темпи впровадження цього проекту будівництва сільських амбулаторій. «Сьогодні по Україні схвалено 513 проектів на суму більше 3 млрд грн., ще 250 млн грн. буде витрачено на закупівлю автомобілів для цих амбулаторій. Але мене не влаштовує, що поки що з цих амбулаторій будується лише трохи більше 90. Я такі темпи не сприймаю. Гроші є. І ми це маємо захистити», - резюмував він.

    В рамках робочої поїздки Глава держави також ознайомився із роботою Центру надання адміністративних послуг Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

                                                                                                                                             Прес-служба Президента України