back

До Міжнародного дня чоловіків

16 листопада 2018

19 листопада у світі відзначається Міжнародний день чоловіків.

В Україні, як і в більшості країн ЄС, чоловіча стать менш чисельна за жіночу. Проте є й країни, де чисельна перевага за чоловіками (Люксембург, Мальта та Швеція). На Чернігівщині 45% усього населення складають чоловіки (460 тис.).

У розрахунку на кожну тисячу чоловічого населення припадає 1201 жінка. І це при тому, що хлопчиків на світ з`являється більше, ніж дівчаток. У 2017 році серед народжених – 3822 хлопчики та 3751 дівчинка.

Чоловіки Чернігівщини одні з найстарших в Україні. За розрахунками, їхній середній вік – 40 років, проте вони в середньому на 6 років молодші за жінок.

Одружуються найчастіше представники сильної статі у віці 25–29 років. У цьому ж віці здебільшого вони стають батьками. Проте хатніми справами чоловіки займаються менш активно, ніж жінки, тому вони очолюють лише 41% домогосподарств в області.

Традиційно «чоловічими» сферами прикладання праці є сільське господарство, промисловість, будівництво та транспорт. За виконану роботу чоловіки отримують винагороду майже на чверть вищу, ніж жінки та відпрацьовують більше робочого часу.

Більш освіченими прагнуть бути жінки. Так, у коледжах, технікумах, училищах юнаки складають понад третину (36%) студентів, в університетах, академіях, інститутах – 47%.

Чоловіки на Чернігівщині, як і в Україні в цілому, живуть менше, ніж жінки: їхня середня очікувана тривалість життя при народженні – 66 років, а жінок – 77.

Головне управління статистики у Чернігівській області