back

На тему правового регулювання галузі бджільництва спілкувались із пасічниками району

01 листопада 2018

         Останні роки бджолярі України б’ють на сполох: обробіток земель пестицидами та агрохімікатами стає причиною загибелі бджіл. Та держава не стоїть осторонь вирішення цієї проблеми, адже бджоли, запилюючи рослинність, підвищують її урожайність, що безумовно, є значною економічною складовою країни.

        Задля забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів пасічників та підвищення ефективності ведення сільського господарства, а також налагодження співпраці між бджолярами, аграріями та органами місцевого самоврядування, Міністерство аграрної політики та продовольства України зобов’язало органи виконавчої влади поінформувати зацікавлені сторони щодо правового регулювання галузі бджільництва.

        Саме на таку  тему у Ніжинській районній державній адміністрації 31 жовтня був проведений семінар-нарада для пасічників району, котрий провів перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак.

        Про обстеження пасік фахівцями ветеринарної медицини, отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, реєстрацію та розміщення  пасіки, попередження і ліквідацію хвороб та отруєння бджіл пестицидами тощо обговорювали під час семінару відповідні фахівці.

        Зокрема, Володимир Науменко, заступник начальника, начальник відділу харчових продуктів та ветеринарії міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області, зауважив щодо досить слабкої співпраці бджолярів Ніжинщини на предмет реєстрації ветеринарно-санітарних паспортів пасік. Зареєстровано близько 2000 бджолосімей, насправді ж їх набагато більше. Відсутність відповідного документу викликає труднощі у правовому полі щодо надання певних дозволів та проведення лабораторних досліджень.

       Головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Дмитро Фурса ознайомив присутніх з порядком покрокових дій та зразками документів, які рекомендовано використовувати пасічнику у своїй діяльності, першочергово, задля упередження фактів отруєння бджіл шляхом налагодження комунікативної роботи пасічника та аграрія.

      Крім того, під час семінару голова ГО «Бджолярі Ніжинщини» Петро Балаш розповів про результати роботи громадського об’єднання у 2018 році.

      У підсумку варто зазначити, що аграрна галузь України стрімко розвивається, часто використовуючи пестициди та агрохімікати, але роль бджільництва у ефективності ведення сільського господарства досить висока.  Тож лише налагодження конструктивного діалогу між представниками галузей на місцях та спільного вирішення проблем допоможе співіснувати і бджільництву, і сільському господарству та продовжувати їх подальший розвиток в Україні, і на Ніжинщині зокрема.

     Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА