back

ГРИП, ГРВІ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

11 жовтня 2018

У зв’язку з початком епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності складають більш як 90%. Щорічно майже кожний шостий мешканець України хворіє на грип та ГРВІ.

Кожного року епідемічний сезон грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. В цей період є найбільший ризик зараження цим недугом.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю важких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразною інфікована людина при грипі є в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження триває в середньому 4-7 днів.

Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини - повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки. Хвороба починається раптово: підвищується температура до 38 - 40 градусів, з'являється озноб, сильний головний біль, запаморочення, біль в очних яблуках і м'язах, сльозотеча і різь в очах.

ГРВІ починається, на відміну від грипу поступово, температура не буває дуже високою, максимум до 38С. Також, як при грипі, спостерігається кашель, нежить і біль, першіння в горлі, але це швидко проходить. Загальний стан погіршується, людина швидко стомлюється, може бути озноб, слабкість, але не настільки яскраво виражена, як при грипі. На відміну від ГРВІ при грипі людина не працездатна, дуже інтенсивна м’язова слабкість, лихоманка та інтоксикація змушують людину дотримуватися постільного режиму.

Профілактика:

• Регулярно і ретельно мити руки з милом, особливо після кашлю або чхання. Спиртовмісні засоби для очищення рук також ефективні.

• Уникати дотиків руками до свого носа і рота.

• Прикривати рот і ніс одноразовими хусткою при чханні або кашлі.

• Використовувати індивідуальні або одноразові рушники.

Намагатися уникати близьких контактів з людьми з грипоподібними симптомами (по можливості триматися від них на відстані приблизно 1 метра).

• Необхідно регулярно провітрювати приміщення, робити вологе прибирання.

• Уникати як переохолоджень, так і перегрівання.

• Під час епідемії грипу та ГРВІ не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, по можливості уникати місць скупчення людей, ходити в гості і т. ін.

• При захворюванні на грип та ГРВІ, слід залишитися вдома, викликати лікаря. Максимально уникати контактів з іншими членами сім'ї, носити медичну маску, дотримуватися правил особистої гігієни.

• Рекомендується підвищувати захисні сили організму: займатися фізичною культурою, правильно харчуватися, своєчасно і достатньо відпочивати, приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

Найефективніший засіб в профілактиці грипу - вакцинація.

Використовуючи перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на грип та ГРВІ.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області