back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

24 вересня 2018

Через необережність під час куріння в м. Ніжині загинув 41 річний чоловік

Вночі 24 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Індустріальна. При ліквідації пожежі в кімнаті було виявлено тіло гр. К. 1977 року народження. Також внаслідок пожежі вогнем знищені домашні речі та майно, пошкоджені стіни та перекриття житлового будинку. Ймовірна причина пожежі: необережність під час куріння гр. К. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Також на минулому тижні виникло 5 пожеж:

Вночі 22 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля ВАЗ 21099 за адресою: м. Ніжин, вул. Незалежності. Внаслідок пожежі вогнем знищений моторний відсік та передня частина салону автомобіля. Ймовірна причина пожежі: несправність електричної системи автомобіля. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 22 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: м. Ніжин, вул. Добролюбова. Внаслідок пожежі вогнем знищена суха трава на площі 0,8 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 22 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: м. Ніжин, вул. Прилуцька. Внаслідок пожежі вогнем знищена суха трава на площі 1 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 22 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про загорання сміття на площі 1,5 га поблизу с. Ніжинське. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 22 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу металевого вагончика за адресою: м. Ніжин, вул. Незалежності. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття поблизу металевого контейнера та пошкоджений контейнер. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

В Ніжинському районі проведені акції “Запобігти. Врятувати. Допомогти.”

19 вересня в Безуглівському НВК "ЗНЗ-ДНЗ" I-III ступенів проводилася акція „Запобігти. Врятувати. Допомогти”. Організатором виступив Ніжинський міськрайвідділ Управління ДСНС України у Чернігівській області. До проведення даного заходу була залучена 16-та державна пожежно-рятувальна частина та швидка медична допомога.

Метою акції став перш за все профілактичний напрямок, а саме навчити дітей і дорослих правилам безпечної поведінки та діям під час виникнення різних надзвичайних подій. На початку акції з учнями школи була проведена лекція з безпеки життєдіяльності, метою якої було нагадування учням правил безпечної поведінки при відпочинку в лісі, біля водоймищ, попередження виникнення пожеж та загибелі людей на них, правила дорожнього руху.

Далі акція розгорталася по заздалегідь спланованому сценарію. Умовно, в приміщенні школи виникла пожежа. До місця події приїздить служба “101”. Під час пожежі учнів умовно було травмовано і вони самостійно не могли вийти з приміщення школи. Їм приходять на допомогу пожежні із 16 ДПРЧ, проводячи рятування дітей з будівлі школи та передають потерпілих лікарям медичної служби для надання першої медичної допомоги. Події, що відбувалися коментувалися представниками кожної із служб.

Другим етапом програми була евакуація учнів із задимленого приміщення за допомогою ланки газодимозахисної служби.

Останнім етапом акції став показ дій рятувальників по гасінню пожежі за допомогою пожежно-рятувального автомобіля.

На завершення присутнім були продемонстровані технічні засоби пожежного автомобіля, які використовуються під час гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних подій.

Дорогі ветерани пожежної охорони! Щиро вітаю вас із професійним святом –Днем ветерана пожежної охорони!

Професія пожежного – складна, відповідальна, але в той же час благородна та гуманна. Саме пожежним притаманні такі якості, як самовідданість, здатність за лічені секунди приймати відповідальні рішення та готовність у будь – яку мить прийти на допомогу.

Навіть у найскладніших ситуаціях відважні вогнеборці проявляють високий професіоналізм, мужність та особисту дисципліну.

Ми пам’ятаємо й шануємо героїчний подвиг працівників пожежної охорони, які за покликом серця першими прибули на Чорнобильську АЕС, та ціною власного життя і здоров’я зупинили ядерну катастрофу. Вони врятували нас, вони врятували весь світ.

Окремо звертаюся до вас, дорогі ветерани пожежної охорони, які віддали багато років свого життя боротьбі з вогнем і зараз продовжують працювати в органах та підрозділах цивільного захисту. Ваш неоціненний професійний досвід є надзвичайно важливим у пожежно – рятувальній справі.

Особовий склад Державної служби України з надзвичайних ситуацій, продовжуючи героїчні традиції ветеранів, гідно виконує завдання за призначенням – щодня приборкує сотні пожеж, а головне – рятує життя людей.

Щиро дякую за вашу сміливість, вірність обов’язку, постійну бойову готовність до боротьби з незваним вогняним лихом.

Міцного здоров’я вам і вашим родинам, благополуччя, наснаги, витримки та подальших успіхів в ім’я миру, спокою та безпеки наших громадян.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

В останні роки відмічається значний ріст кількості надзвичайних ситуацій техногенного характеру, пов'язаних з аваріями на промислових виробництвах. Засоби, що витрачаються на ліквідацію наслідків техногенних аварій, більш ніж на порядок перевищують видатки, що виділяються на забезпечення техногенної безпеки.

Одним з найбільш ефективних факторів зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру є створення і запровадження нових інформаційних технологій контролю за критичними параметрами технологічних процесів на об'єктах з небезпечною діяльністю на основі широкого використання автоматизованих і комп'ютерних засобів.

Вагомим кроком у цьому напрямку є впровадження в практичну діяльність на об'єктах підвищеної небезпеки систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення (далі - СРВ).

Відповідно до статті 53 Кодексу цивільного захисту України, протоколу №3 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 14 жовтня 2013 року визначено завдання з обладнання об'єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення.

На засіданні Чернігівської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянуто та затверджено план-графік впровадження систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, згідно якого усі об'єкти підвищеної небезпеки області повинні були здійснити монтаж зазначених систем до кінця 2018 року. На необхідність влаштування СРВ неодноразово вказувалось в актах і приписах, які надавались керівникам за результатами перевірок стану пожежної та техногенної безпеки. Але ця робота проведена не була.

Враховуючи вище викладене, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області повідомляє про необхідність впровадження СРВ у визначений термін.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області