back

Служба у військовому резерві Збройних Сил України

21 вересня 2018

Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається – одна доба. Це дозволить у випадку відкритої агресії противника сформувати підрозділи з вже підготовлених, маючих бойовий досвід, військовослужбовців. Військові частини, за рахунок доукомплектування резервістами, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

ЯК СТАТИ РЕЗЕРВІСТОМ?

Укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, не залежно від статі. Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому ви можете бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з послідуючим укладанням відповідного контракту.

ПЕРЕВАГИ РЕЗЕРВІСТА, ЯКИЙ УКЛАВ КОНТРАКТ НА ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ В РЕЗЕРВІ

Резервіст, який уклав контракт на проходження служби в резерві, може бути призваний на навчальні збори, за мобілізацією лише до своєї частини, на свою посаду.

Резервістам, які уклали контракт, надається переважне право отримати вищестоящу посаду, чергові військові звання.

ЯКІ ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ РЕЗЕРВІСТІВ?Обладнання та екіпіровка резервістів

Військова форма одягу, предмети особистої екіпіровки резервістів аналогічні передбаченим для військовослужбовців.

Підготовка резервістів

Резервіст проходить підготовку у своєму підрозділі на посаді згідно з контрактом та залучається до участі в усіх найбільш значущих заходах бойової підготовки (бойові стрільби, тактичні навчання і т. ін.).

Фінансове забезпечення

Резервістам щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності із військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Також резервістам відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових (відповідно до військових звань).

Під час проходження служби резервісту гарантується відповідні соціальні гарантії, можливість кар’єрного зростання по службі і отримання чергових військових звань.

Служба в резерві це майже єдина можливість одночасно будувати цивільну та військову кар’єру.

Резервісту гарантується

Збереження робочого місця на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві.

Генеральним штабом Збройних Сил України вже підготовлено законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом, аналогічним тому, який мають військовослужбовці за контрактом, у тому числі: грошове забезпечення на рівні військовослужбовців за прослужені дні, безкоштовне медичне забезпечення резервістів у військово-медичних установах, пільгове отримання ними вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії тощо.

Крім цього, громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.

Якщо Ви справжній патріот, бажаєте завжди бути готовим до захисту Батьківщини і шукаєте адреналіну, екстриму та нових вражень, варто зважити: можливо служба у резерві українського війська саме для Вас?

Ніжинський об`єднаний міський військовий комісаріат