back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

03 вересня 2018

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

Вдень 27 серпня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Шевченко. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено покрівлю, перекриття та майно житлового будинку. Причина пожежі: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок та електромереж. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 02 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу лазні за адресою: с. Хвилівка, вул. Миру. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю та перекриття лазні. Причина пожежі встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

В умовах посушливої осені до оперативно-рятувальних підрозділів м .Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок не рідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ З ПОБУТОВИМ ГАЗОМ

Якщо ви відчули запах газу в під’їзді, негайно зателефонуйте в аварійну газову службу ! Разом із сусідами спробуйте виявити місце й джерело його витоку. Якщо необхідно проникнути в квартиру, звідки йде газ, ламайте двері. Оголосіть про небезпеку всім мешканцям будинку, переконайте їх не користуватися електричними дзвінками й відкритим вогнем. Повідомте диспетчеру ГРЕП про те, що трапилося, і попросіть тимчасово відключити ліфт у під'їзді (попередньо вивівши звідти людей). Евакуюйте мешканців із найближчих до джерела витоку газу квартир, виведіть на вулицю дітей і літніх осіб, дихаючи через мокру хустинку. Розчиніть у під’їзді вікна й двері, ретельно його провітріть. Після прибуття фахівців газової служби вкажіть їм джерело витоку тазу і виконуйте їхні вказівки.

Якщо стався вибух газу, негайно викличте аварійну газову службу, рятівників, міліцію та "швидку допомогу", по можливості рятуйте сусідів з-під уламків стін і перекриттів, застосовуючи підручні засоби (ломи, лопати, автомобільний домкрат) і гасіть пожежу. Будьте гранично обережні: вибухи можуть повторитися. Якщо під час вибуху в сусідів ви перебуваєте в квартирі, перекрийте подачу газу і вимкніть усю електрику, негайно залишіть квартиру, закривши за собою двері. Якщо ви незайняті гасінням пожежі або порятунком людей; вийдіть на вулицю і, залишаючись до прибуття рятувальників, надайте першу медичну допомогу постраждалим.

Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 8-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області