back

За І півріччя 2018 року «Чернігівгаз» отримав збиток майже 67,5 млн грн.

21 серпня 2018

За підсумками першого півріччяпоточного рокуПАТ «Чернігівгаз» отримало збиток від розподілу природного газу у розмірі 67,42 млн грн. Видатки минулого року також перевищили тарифну виручку компанії майже на 71,5 млн грн.

Основна діяльність компанії - доставка газу споживачам - залишається збитковою, адже встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває економічно обґрунтованих витрат оператора ГРМ. Найбільший дисбаланс виникає внаслідок різниці між фактичною вартістю газу для технологічних потреб і ціною цього газу, що закладена в тарифі.

Тарифом, встановленим НКРЕКП для ПАТ «Чернігівгаз» передбачено, що компанія закуповуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 7320 грн./тис. куб. м. Втім, за період січень-червень поточного року середня фактична ціна природного газу становила 10615 грн./тис. куб. м і до кінця року стане ще вищою.

Так, в діючому тарифі компанії ПАТ «Чернігівгаз» на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 207,6 млн грн. (з ПДВ).Однак фактичнірічні витрати на його придбання становлять майже 318млн грн. (з ПДВ), що в 1,5 разибільше від передбаченої в тарифі суми.

«Зважаючи на те, що витрати компанії на придбання газу для технологічних потреб складають 45,4% від усієї тарифної виручки, суттєва різниця в ціні енергоносія є основною причиною отримання збитків. Прогноз на наступні півроку також є невтішним. Газ на технологічні потреби постійно дорожчає. В свою чергу це негативно відобразиться не лише на діяльності компанії, а й може вплинути на безперебійне газопостачання споживачів області», - говорить фінансовий директор ПАТ «Чернігівгаз» Дмитро Чеберяк.

Продовжують зростати й інші статті матеріальних витрат,які безпосередньо пов’язані з виробничою діяльністю компанії. Причиною є інфляція та зростання цін на обладнання та паливно-мастильні матеріали, необхідні в першу чергу для роботи аварійно-диспетчерської служби та інших службПАТ «Чернігівгаз». Тарифний дефіцит по цим статтям «Чернігівгаз» оцінює у 40,8 млн грн. на рік.Така ситуація призводить до нестачі коштів на оплату послуг та матеріалів в повному обсязі.

У зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати, яка не закладена в тарифі, «Чернігівгаз» не в змозі встановити персоналу конкурентну оплату праці. Через це відтік кваліфікованих кадрів досяг рівня майже 7,2%. Лише за останні півроку з компанії звільнилося 146 фахівців.

Наслідками незбалансованої тарифної політики є виникнення боргів перед постачальниками технологічного газу та проблеми з виконанням експлуатаційних завдань, передбачених нормативними документами. Такий дисбаланс може бути усунутий виключно за рахунок компенсацій у майбутніх періодах, а це дорівнює близько 224 млн грн.

14 червня 2018 року НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ «Чернігівгаз» двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

За інформацією ПАТ «Чернігівгаз»