back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

21 серпня 2018

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

Вдень 15 серпня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин, вул. Незалежності. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вранці 17 серпня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Чернігівська. Внаслідок пожежі вогнем частково пошкоджено стіни, покрівлю та майно в будівлі Причина пожежі: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок та електромереж. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ОБЕРЕЖНО НА ВОДІ !

Вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але, на жаль, для декого відпочинок на воді закінчується трагедією.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, у дитячих оздоровчих таборах.

Варто пам’ятати, що:

1. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до м/сек, температурі води – не нижче + 180 С, повітря – не нижче + 240 С.

2. Перед купанням рекомендується пройти огляд лікаря.

3. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 год.

4. Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.

5. У воді варто знаходитись не більше 15 хв.

6. Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити у тіні.

Щоб запобігти трагічним випадкам на водоймищах, не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для тепловіддачі.

При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що введе за собою припинення дихання.

У міжсезоння, коли спостерігається перепад температур і води, купатися небезпечно. Вода ще не прогрілася до потрібного мінімуму (+ 180 С), і тих, хто необачно кидається у воду, підстерігає судома.

Якщо судома звела м’язи кисті, треба міцно стиснути руку в кулак, зробити нею різкий рух убік, а потім розкрити кулак.

У разі судоми м’язів стегон обхопіть ногу з внутрішнього боку гомілки (біля кісточки за підйом) і, зігнувши в коліні, із силою відтягніть ногу рукою назад до спини. Якщо судома схопила у ділянці живота, переверніться на спину і, утримуючи тіло на поверхні води, рухами рук підтягніть коліна до живота, а потім випростайте ноги.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

В умовах посушливого та жаркого літа, до оперативно-рятувальних підрозділів м .Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок не рідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 8-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області