back

Всі райони області будуть підключені до центральної диспетчерської екстреної медицини до кінця року, — Валерій Куліч

19 липня 2018

18 липня голова облдержадміністрації Валерій Куліч разом з головою обласної ради Ігорем Вдовенком та Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком офіційно дали старт роботі єдиної оперативно-диспетчерської служби області.

Ця служба є структурним підрозділом обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і у сьогоднішньому форматі працює недавно. На її обладнання з бюджету було використано 10,5 мільйона гривень.

За новою системою дзвінок з будь-якого телефону області переадресовується на єдину багатоканальну лінію «103», диспетчер у Чернігові приймає виклик, одночасно заносить його в електронну базу даних і передає за допомогою GPS навігації розташованій найближче до місця виклику бригаді екстреної медичної допомоги.

В обладнаному за сучасними вимогами диспетчерському залі цілодобово працюють десять диспетчерів, старший лікар та системний адміністратор. Диспетчери — досвідчені фельдшери, які пройшли спеціальну підготовку і навчилися працювати у нинішніх умовах. Всі виклики-розмови автоматично записуються, інформація про них та про абонентів зберігається протягом 5 років.

На сьогодні до центральної оперативної диспетчерської підключені шість районів області, міста Чернігів, Прилуки та Новгород-Сіверський.

Це перший проект в Україні, який охопить всю область, — зазначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч. — Аналогічні в інших регіонах покривають, як правило, лише обласний центр та його район. Для нашої ж області Фондом регіонального розвитку на умовах співфінансування з обласного бюджету виділено вісім з половиною мільйонів гривень, і ми до кінця року забезпечимо радіозв’язком з цією диспетчерською всю територію Чернігівщини.

Крім новітньої диспетчерської обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав два автомобілі швидкої допомоги, передані урядом КНР в рамках міжурядової угоди. За словами директора центру Ігоря Даниленка, автомобілі обладнані всім необхідним для надання екстреної медичної допомоги та транспортування хворого до стаціонару.

Заступник директора Державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України» Микола Близнюк відзначив вагомий внесок обласної влади Чернігівщини у впровадження медичної реформи на теренах області та передав фахівцям центру науково-практичні посібники з питань надання екстреної медичної допомоги.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації