back

У форматі «кіно під відкритим небом» обговорили питання ґендерної рівності

13 липня 2018

Ґендерна рівність займає центральне місце у системі прав людини та серед цінностей Організації Об’єднаних Націй. Одним з фундаментальних принципів Статуту ООН є «рівні права чоловіків та жінок», а також захист та просування прав жінок, як відповідальність кожної держави.

Україна зобов’язалась до виконання ключових міжнародних принципів щодо забезпечення ґендерної рівності. Проте і досі стикається з викликами, які впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок.

Як стверджують інтернет-видання, найбільш поширеними порушеннями прав жінок в Україні є домашнє насильство, менша заробітна платня, меншість у владі, обмеження в кар’єрі та залежність від стереотипів. Про ці прояви ґендерної нерівності та шляхи боротьби із ними говорили представниці Ніжинського району під час акції «Рівні права – рівні можливості», котру організував сектор сім’ї, молоді та спорту за підтримки заступника голови райдержадміністрації Оксани Мелашенко.

Уперше захід відбувся в форматі «кіно під відкритим небом». У саду районної державної адміністрації присутні мали можливість у теплій, комфортній атмосфері, а головне на свіжому повітрі за чашкою кави чи чаю переглянути фільм «Посмішка Мони Лізи».

Головна героїня стрічки – викладачка історії мистецтва у престижній жіночій школі закликає своїх учениць повірити в себе, вчитися задля професійної кар'єри і самостійного забезпечення свого майбутнього, переконувала в тому, що вони не повинні підкорятися стереотипам про те, що жінки народжуються тільки для того, щоб стати домогосподарками і матерями.

Після перегляду фільму учасниці акції обговорили його основну ідею та роль і місце жінки у суспільстві в цілому, та в Україні зокрема.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА