back

Регіональний ландшафтний парк "Ніжинський"

06 липня 2018

У травні 2015 року Чернігівська обласна рада прийняла рішення про створення Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», котрий був створений на території Ніжинського району в рамках проекту Програми розвитку ООН в Україні та Європейського союзу «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ».

На території парку відкрито дві еколого-пізнавальні стежки.

Еколого-пізнавальна стежка «Лісовий затишок» (на околиці села Кукшин) розташована на території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Середовщина» в межах регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Основним завданням еколого-пізнавальної стежки «Лісовий затишок» є ознайомлення жителів району та гостей парку з природою та особливостями лісових, озерних, лучних та болотних екосистем, рідкісними видами рослин та тварин, у тому числі й занесених до Червоної книги.

Загальна протяжність екостежки «Лісовий затишок» складає 1150 метрів.

Облаштування екологічної стежки здійснено за фінансування Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

На екологічній стежці було встановлено вказівники, інформаційні стенди, обладнано огорожі, лавки, огорожено багатовіковий дуб, оснащено підхід до водойми та інші об’єкти.

Еколого-пізнавальна стежка «Спадщина предків» розташована на території ботанічного заказника місцевого значення "Зайцеві сосни" біля села Мала Кошелівка в межах регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Основним завданням еколого-пізнавальної стежки «Спадщина предків» є ознайомлення жителів району та гостей парку з природою та особливостями лісових, озерних, лучних та болотних екосистем, рідкісними видами рослин та тварин, у тому числі й занесених до Червоної книги.

Загальна протяжність екостежки «Спадщина предків» близько 2,5 кілометрів.

Дана екологічна стежка була закладена в «Проекті організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів», на її оснащення виділено кошти Проектом "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні.

На екологічній стежці було встановлено три альтанки, лавки та вбиральню, більше десяти інформаційних стендів, прокладено частину доріжки лісової частини, яка вкрита мохом та інші об’єкти.

Також на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» відкрито веломаршрут.

Він бере початок з села Мала Кошелівка (від кафе «Лісова казка») та пролягає через ділянку РЛП «Ніжинський», а саме через ботанічний заказник місцевого значення «Зайцеві сосни» (загальною площею 477 га).

Загальний пробіг склає 29 км, з яких: 18,5 км дорогою з асфальтовим покриттям (дорога направленням Ніжин – Мала Кошелівка), 4,5 км ґрунтовою дорогою та 6 км лісовою стежкою (веломаршрут).

Перший інформаційний ознайомчий стенд розміщений біля кафе «Лісова казка» с. Мала Кошелівка.

Велотуристи можуть ознайомитись із територією РЛП «Ніжинський», картою заказника, деталями маршруту та основними зупинками на трьох інформаційних стендах, що встановлені по ходу маршруту.

Веломаршрут також облаштований двома альтанками для перепочинку туриста. Встановлені 12 вказівників (з координатами та визначеними точками) тримають відвідувачів на маршруті та не дають заблукати.

Контактні дані:

Комунальний заклад “Регіональний ландшафтний парк “Ніжинський” Ніжинської районної ради”

Україна, Чернігівська область, м.Ніжин, площа імені Івана Франка, 1

Тел. 068 130 00 03 - директор РЛП "Ніжинський" Сергій Дмитрович Мельникович

Деталі на офіційному сайті Ніжинської районної ради http://nizhyn-rayrada.cg.gov.ua/index.php?id=21068&tp=1