back

У Ніжинській ЦРЛ відбувся конкурс на кращу медичну сестру

14 травня 2018

13 травня світова спільнота вшановувала медичних сестер. Упродовж віків їх називали сетрами милосердя. І це, мабуть, є сутністю людей, які, не шкодуючи сил, часу, здоров'я, а часом і життя, простягали руку допомоги тим, хто цього найбільше потребував.

У Ніжинській центральній районній лікарні вирішили провести конкурс на кращу медсестру. Напередодні відбувся перший етап - дев’ять учасниць пройшли професійне тестування. Другий етап став практичним.

Компетентне журі у складі заступника головного лікаря Алли Бондаренко, лікаря-травматолога поліклінічного консультативно-діагностичного відділення Володимира Півторацького та старшої медичної сестри Валентини Пінчук, уважно спостерігало за кожною конкурсанткою, яка мала витягти, мов на екзамені, білет і продемонструвати практичні навички, коментуючи свої дії і пояснюючи нюанси.

Бібілотекар лікарні Людмила Фурса провела короткий екскурс в історію медсестринства. Згадала і про першу медичну сестру, яка цю справу поставила на професійні рейки. Це була англічанка Флоренс Найтінгел, яка зреклася положення у суспільстві і батьківських статків, перспективного жениха, безтурботного життя, радості сім'ї і материнства заради вищої мети – допомагати людям. Пізніше було започатковано медаль її імені, яку вручали виключно тим медсестрам, які брали участь у воєнних діях. До речі, сама Флоренс організувала медичну допомогу під час Кримської війни, за що отримала визнання її праці і повагу всієї Англії. Під час Другої світової війни лише 9 медичних сестер були удостоєні цієї медалі. Список сестер милосердя, які жертовно ставляться до своїх обов'язків, поповнюється і в наш час. Так, 20 лютого цього року в зоні АТО загинула медсестра Сабіна Галицька.

Вшановуючи багаторічну сумлінну працю своїх колег, згадали тих, хто десятиліттями працював в ЦРЛ і вже на заслуженому відпочинку.

Вітаючи конкурсанток, колег і гостей свята, головний лікар Юрій Солодько зазначив, що конкурс – це, швидше, по-домашньому теплий і щирий захід, адже всі знають – хто і чого вартий на своєму місці. Це можливість віддати належне молодшому медичному персоналу, без якого лікарі, мов без рук.

Перемежовуючи відповіді конкурсанток, залу розважали піснями і танцями, відомою поезією і власними віршами. Це дещо знімало напругу, але, варто сказати, що конкурсантки хвилювалися так, наче здавали свій перший у житті екзамен.

Попри те, що кожне відділення презентували кращі з кращих, конкурс все ж визначив переможців.

Оголошуючи результати, старша медсестра Валентина Пінчук нагадала, що найнеобхідніша і найвідповідальніша професія в світі – професія медика, а наймилосердніша – медсестри.

Перше місце здобула Анна Каданцева (поліклінічне консультативно-діагностичне відділення), друге – Вікторія Васютинська (відділення анестезіології та інтенсивної терапії), третє - Алла Ковток (терапевтичне відділення №1).

Зі Всесвітнім Днем медичних сестер привітала і заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко. Вона подякувала медикам за самовіддану працю, зичила їм здоров'я і родинного благополуччя, вручила конкурсанткам торти, а переможницям – статуетки Ніки, яка, мов на крилах, повинна підіймати до вершин професійних успіхів.

Конкурс закінчився, а молодший медичний персонал, склавши дипломи і квіти, знову приступив до виконання своїх обов'язків – зцілювати тілесно й душевно тих, хто в них вірить і сподівається на кваліфіковану допомогу.

Олена НАЙДА

Фото автора