back

Пенсійне забезпечення осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі

07 травня 2018

На сьогоднішній день питання пенсійного забезпечення осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі врегульовані Тимчасовою угодою між Урядом України та Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення.

Зазначена угода підписана 15 січня 1993 року та набула чинності саме з цієї дати. Ця Угода передбачає призначення пенсій не тільки особам, які працювали в районах Крайньої Півночі, а й особам, що працювали в місцевостях до них прирівняних. Призначення пенсій здійснюється за умови дотримання передбачених Угодою умов.

При визначенні права на призначення пенсії у відповідності з цією Угодою застосовується Перелік районів Крайньої Півночі і місцевостей, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, який діяв до 1 січня 1992 року.

Спільною умовою, як для чоловіків так і для жінок є наявність необхідного стажу роботи в районах Крайньої Півночі, що становить 15 календарних років, а в районах, до них прирівняних – 20 календарних років.

В межах зазначеної угоди обчислення стажу за період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях до них прирівняних здійснюється календарно, тобто рік за рік. При цьому, громадянам, які працювали в місцевостях прирівняних до районів Крайньої Півночі один рік роботи зараховується як дев’ять місяців роботи в районах Крайньої Півночі.

Наприклад: чоловік має 10 років роботи в районах Крайньої Півночі та 9 років – в районах, до них прирівняних. Як ми говорили раніше необхідною умовою є наявність не менше 15 календарних років роботи в районах Крайньої Півночі або 20 календарних років в районах, до них прирівняних. Як бачимо, необхідна умова не виконується. Таким чином ми враховуємо наявні 10 років роботи в районах Крайньої Півночі, а наявні 9 років роботи в районах, до них прирівняних рахуємо як 6 років та 9 місяців роботи в районах Крайньої Півночі.

Угодою передбачено, що при призначенні пенсій застосовуються норми законодавства чинного на території держави, де особа звертається за призначенням пенсії. На сьогоднішній день чинний Закон України згідно з яким призначається пенсія даним особам це “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

При цьому, для визначення права на призначення пенсії враховується весь наявний трудовий стаж особи, вироблений в районах Крайньої Півночі або місцевостях до них рирівняних. А для обчислення розміру пенсії на території України враховується трудовий стаж набутий до 1 січня 1991 року.

Виходячи з положень Тимчасової Угоди та норм Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до досягнення пенсійного віку для обчислення пенсії враховується заробітна плата за будь–які 60 календарних місяців підряд до 1 січня 1991 року та за весь період роботи починаючи з 1 липня 2000 року, якщо такий стаж набутий на Україні. А після досягнення пенсійного віку особа має право надати довідку про заробітну плату за будь–які 60 календарних місяців підряд до 01.07.2000 року та у разі наявності за весь період починаючи з 01.07.2000 року.

Заробітна плата з урахуванням північних коефіцієнтів та північних надбавок буде враховуватися лише за період до 1 січня 1992 року. Після цієї дати заробіток враховується без урахування зазначених виплат.

Якщо особа пропрацювала в районах Крайньої Півночі менший період стажу ніж визначений Угодою, то питання призначення пенсії такій особі буде вирішуватися на загальних підставах відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто при досягненні пенсійного віку .

При цьому Прикінцевими положеннями зазначеного закону передбачено, що період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі або прирівняних до них районів зараховується на умовах законодавства, що діяло до 1 січня 1991 року. За законодавством, що діяло раніше період роботи в районах Крайньої Півночі чи місцевостях до них прирівняних обчислювався в такому порядку:

- для призначення пенсій за віком та по інвалідності період роботи з 1 серпня 1945 року до 1 березня 1960 року 1 рік роботи зараховувався за 2 роки, а з 1 березня 1960 року до 1 січня 1991 року 1 рік роботи за 1 рік та 6 місяців;

-для призначення пенсій за вислугу років період роботи з 1 серпня 1945 року до 1 березня 1960 року зараховується за 2 роки, а з 1 березня 1960 року - рік за рік.

Необхідною умовою для застосування кратності є укладання трудового договору строком на 5, 3 чи 2 роки.

Якщо особа не може надати трудовий договір, то документами, які будуть слугувати підставою для застосування кратного обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі можуть бути:

- трудова книжка, в якій є наявний штам підприємства про розповсюдження пільг по обчисленню стажу роботи. До речі, необхідно зазначити, що лише запису у трудовій книжці про факт роботи в районах Крайньої Півночі не достатньо для обчислення стажу з урахуванням кратності;

- довідка підприємства, установи, організації, де працювала особа, в якій зазначено про факт роботи за строковим трудовим договором, період на який він був укладений та розповсюдження на особу пільг по обчисленню стажу за цей період.

Ніжинське об’єднане управління