back

Відновлювальне лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

26 квітня 2018

Відновлювальне лікування – це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу зі спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом. Таке лікування допомагає хворим якнайшвидше відновити здоров’я та працездатність.

Медична реабілітація після перенесених захворювань і травм у санаторно-курортних закладах здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) та покриває 100% витрат на проходження відновлювального лікування. Правом на реабілітаційне оздоровлення може скористатися застрахована особа (яка сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ) у разі настання страхового випадку в період роботи.

Постановою правління Фонду від 13.07.2017 № 39 затверджено Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду.

Відтак, з 01 січня 2018 року для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно може вибирати санаторно-курортний заклад, перелік яких у розрізі профілів медичної реабілітації оприлюднено для ознайомлення на офіційному веб-сайті Фонду. Таким чином, Фонд запровадив прогресивний підхід за принципом «гроші ходять за людиною».

Пройти лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу можуть хворі (застраховані особи, члени їх сімей (дитина в супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), та учасники АТО) після стаціонарного етапу лікування, з урахуванням відсутності протипоказань.

Також вони повинні отримати рекомендацію лікуючого лікаря відповідно до медичних показань, профілів медичної реабілітації та висновок лікарсько-консультативної комісії (далі – ЛКК) лікувально-профілактичного закладу, клініки, медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації.

За рахунок коштів Фонду застрахованим особам будуть надаватися послуги з реабілітаційного лікування згідно з переліком профілів медичної реабілітації, а саме: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація.

Станом на 26.04.2018 року Ніжинським відділенням заключено 18 договорів з санаторно-курортними закладами по всій території України для відшкодування витрат за надані застрахованим особам послуги з реабілітаційного лікування, ще 4 договори знаходяться в роботі.

Нагадаємо, що відповідно до рішень правління Фонду соціального страхування України, з 01 січня 2018 року механізм надання відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду має на меті покращити ефективність надання послуг і збільшити кількість осіб, які матимуть можливість відновити здоров’я на базі санаторіїв.

Отримати консультацію та більш докладні роз’яснення страхувальники та застраховані особи міста Ніжин, Ніжинського, Ічнянського, Куликівського та Носівського районів мають можливість за телефонами: 2-03-62, 7-18-56, або за адресою: м. Ніжин, вул. Покровська, 7 (Ніжинське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області).

Кресан Світлана, головний спеціаліст відділу з організації медичної реабілітації Ніжинського відділення