back

Перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів проводитиметься автоматично

29 березня 2018

Відповідно до Закону України від 03.10.2017 № 2148-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” з 2018 року перерахунок пенсії проводитиметься щорічно з 1 квітня, без звернення пенсіонера, на найбільш вигідних умовах тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Перерахунок пенсії проводиться без додаткового звернення осіб, які:

- після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі;

- продовжували працювати і мають менше як 24 місяці страхового стажу ( у такому разі, перерахунок проводиться не раніше ніж через два роки з дня звернення за призначенням (попереднім перерахунком) пенсії.

Перерахунок пенсії проводиться:

Для пенсіонерів які продовжували працювати та мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії :

- з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію;

- з урахуванням страхового стажу та заробітної плати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Для пенсіонерів які продовжували працювати і мають менше як 24 місяці страхового стажу:

- з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Даний перерахунок стосується виключно тих, хто після виходу на пенсію продовжував працювати, набував страховий стаж, але свого часу не звернувся або поки що не звернувся до Пенсійного фонду. Це — стандартний перерахунок, який проводився, починаючи з 1 січня 2004 року і був передбачений для працюючих пенсіонерів, які після виходу на пенсію відпрацювали повні 24 місяці. Відмінність у тому, що якщо раніше такий перерахунок здійснювався лише за заявою людини, то тепер проводитиметься автоматично, незалежно від того – звернеться людина чи ні.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України