back

Жителі сіл Перемога, Богданівка, Гармащина, Чистий Колодязь та Станція Лосинівка зібрались на схід

23 березня 2018

Учора, 22 березня, загальні збори громадян у Перемозі були багатолюдними. І недивно, адже до Перемозького сільського клубу зійшлись жителі 5-х сіл – Гармащини, Богданівки, Перемоги, Станції Лосинівка та Чистий Колодязь.

Участь у сході сіл узяли перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, представник народного депутата України Олександра Кодоли Олексій Пірковський, радник голови райдержадміністрації, голова ГО «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» Сергій Ступак та представники сільськогосподарських підприємств, котрі орендують землі жителів громади.

Сільський голова Сергій Багмут прозвітував про соціально-економічний розвиток; санітарний стан та благоустрій населених пунктів; використання сум самооподаткування у минулому році.

Представники та керівники сільськогосподарських підприємств (ТОВ «Крок-Агро», корпорація «Індустріальна молочна компанія», ТОВ «СВК Прядка») доповіли присутнім про стан розрахунків за оренду паїв, озвучили нові суми орендної плати за землю у 2018 році (11 % від нормативно-грошової оцінки землі), а також соціальні програми, направлені на підтримку пайовиків.

Також під час сходу виступила представник ГО «Асоціація власників та користувачів земельних паїв Ніжинщини», котра розповіла про діяльність організації, надання безоплатної правової допомоги при укладанні договорів оренди, з питань спадкування тощо.

Голова ГО «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» Сергій Ступак розповів про надання допомоги в отриманні та оформленні земельних ділянок учасникам АТО та працівникам соціальної сфери.

Про діяльність народного депутата України Олександра Кодоли, направлену на розбудову 209-го виборчого округу, доповів його представник Олексій Пірковський. Традиційно депутат спрямовує державні кошти фонду соціально-економічного розвитку територій на підтримку закладів освіти, культури та медицини. Так, минулого року Перемозький НВК отримав меблі для дитячого садка та шкільної їдальні, морозильну камеру, а також відбувся ремонт самого приміщення шкільної їдальні та мийної кімнати. У населених пунктах сільської ради будуть встановлені нові сучасні зупинки, на котрі кошти вже виділені. А фельдшери Перемоги, Богданівки та Чистого Колодязя отримали велосипеди.

За підтримку освітнього закладу депутату, керівництву райдержадміністрації і сільської ради подякувала завідувач НВК Любов Боровик.

Під час сходу від жителів сіл прозвучало чимало запитань: щодо оформлення громадських пасовищ, виділення земельних ділянок у власність, оформлення майнових паїв, подальшого функціонування фельдшерських пунктів у рамках медичної реформи, а також пропозиція щодо організації вивозу сміття.

На більшість запитань мешканців відповів перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, котрий пояснив механізм оформлення громадських пасовищ, наголосив на необхідності організації вивозу сміття та оформлення сміттєзвалища.

Посадовець пояснив, що медична реформа не передбачає закриття фельдшерських пунктів, тим паче, якщо громада спроможна їх утримувати самостійно, а Перемозька сільська рада серед таких. «Медична реформа покликана покращити якість надання медичної допомоги населенню та наблизити лікарські послуги до нього,» - наголосив Сергій Батрак.

Крім того, він розповів і про ремонт доріг місцевого значення, котрий буде відбуватись у 2018 році. Ніжинському району для цього буде виділено близько 15 млн. грн.

Завершився схід сіл приємною подію. За дорученням народного депутата України, голови Всеукраїнської Асоціації ветеранів Афганістану та АТО Сергія Куніцина Сергій Ступак вручив члену ГО «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» Сергію Багмуту державну відзнаку та Грамоту Верховної Ради України за заслуги перед українським народом.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА