back

Брифінг щодо проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»

21 березня 2018

20 березня 2018 року в Ніжинській районній раді відбувся брифінг стосовно проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський" за участю голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна, першого заступника голови Ніжинської райдержадміністрації Сергія Батрака, директора ДП "Ніжинське лісове господарство" Юрія Болоховця та директора КЗ "РЛП "Ніжинський" Ніжинської районної ради Сергія Мельниковича.

Зумовила проведення брифінгу стаття інтернет-ресурсу "Нежатин" Тотальна вирубка дерев у ландшафтному парку, що на Ніжинщині, опублікована 09 березня 2018 року, яка сколихнула інформаційне поле та викликала багато питань у громадськості. Далі 15 березня 2018 року дана стаття вийшла в газеті «Свідомий погляд» (№11). Аби розібратись у ситуації, поінформувати більш широке коло громадськості та розставити всі крапки над «і» керівництво району, лісового господарства та адміністрація парку зустрілися із представниками ЗМІ та іншими небайдужими громадянами, щоб відповісти на питання.

Як повідомив директор парку Сергій Мельникович на сторінці РЛП «Ніжинський» у соціальній мережі Фейсбук, короїди є небезпечними шкідниками та ворогами хвойних лісів. За відносно короткий термін вони знищують хвойні дерева та розповсюджуються в геометричній прогресії. Нажаль, ця проблема не обійшла стороною і РЛП «Ніжинський». 15 лютого 2018 року у ботанічному заказнику місцевого значення «Зайцеві сосни» почали проводитись санітарні заходи, а саме вибіркові рубки осередків та окремо стоячих дерев, які вражені короїдом. Попередньо 10 січня 2018 року було проведено обстеження заражених ділянок провідним інженером лісопатологом ДЛСП «Київлісозахист» за участю головного спеціаліста відділу природо-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації і представників ДП "Ніжинське лісове господарство", про що складений Акт лісопатологічного і санітарного обстеження насаджень ДП «Ніжинське лісове господарство», в яких заплановані заходи з поліпшення санітарного стану лісів, які віднесені до природо – заповідного фонду.

Директор ДП "Ніжинське лісове господарство" Юрій Болоховець також розповів, що інформація про санітарні заходи на території природо-заповідного фонду розміщена на офіційному сайті ДП "Ніжинське лісове господарство", всі вирубки проводяться відповідно до складених фахівцями актів.

Присутніх на брифінгу цікавило, чому вирубана деревина виглядає «живою», а не зруйнованою, у відповідь на що Юрій Віталійович пояснив, що причиною санітарної вирубки такої деревини може бути й зламана вершина, пошкодження 2/3 гілок дерева сніголамом, враження смолянистим раком чи верхівковим короїдом. Останній знищує деревину досить за короткий термін і вражає найздоровішу деревину, а частина залишається живою. Аби вчасно виявити шкідника, профільна комісія обстежує кожний квартал і робить висновок, кожному дереву присвоюється номер і складається загальний акт, в якому перелічено всі дерева, що підлягають санітарній вирубці відповідно до номерів.

Відповів на запитання журналістів і директор РЛП «Ніжинський» Сергій Мельникович. Він зазначив, що діяльність РЛП «Ніжинський» у 2016 - 2018 році здійснювалась у відповідності до Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», затвердженого Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації та плану заходів затвердженого Ніжинською районною радою на підставі Положення про РЛП «Ніжинський».

Голова Ніжинської районної ради Олег Бузун на завершення брифінгу підкреслив, що регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» був створений у рамках реалізації Проекту "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, з метою збереження всього комплексу екосистем, середовищ існування видів та їх генетичного різноманіття, а також ландшафтів; шляхів міграцій тварин, поширення та збереження рослин у регіоні, для унеможливлення пожеж на торфовищах та розвитку туристичного потенціалу Ніжинщини.

За матеріалами офіційного сайту Ніжинської районної ради