back

Дбайте про безпеку, а не тільки про улов!

21 березня 2018

Рибалка на льоду не є простою ловлею риби для харчування і задоволення своїх насущних потреб. Це неабияке зняття стресу і відновлення нервової системи людини, а ще – це чудовий відпочинок на природі.

Але щоб цей відпочинок не перетворився на нещасний випадок, кожному потрібно бути вкрай обережним і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду, щоб не наражати на небезпеку себе і оточуючих.

Наразі, через не стабільний температурний режим, крига на водоймах не набуває безпечної міцності, тож є потенційно небезпечною. Але ж прихильники рибалки на льоду сміливо ступають на цей лід, не до кінця усвідомлюючи всю небезпеку від необдуманих кроків.

Рибалка в цей період дуже небезпечна, адже нема гарантії того, що навіть при тривалій низькій температурі крига досягне достатньої міцності аби витримати відразу декількох людей.

Найбільш безпечним вважається прозорий лід зеленуватого або синюватого відтінку, при температурі повітря нижче 0°С. Щоб витримати вагу однієї людини, він повинен бути товщиною не менше 7 см, а декількох – 15 см. Виходити на водойму вкрай небезпечно, якщо лід має білий чи сірий колір або на вулиці температура повітря вище 0°С.

Ми нагадуємо, що ловля риби на льоду потребує особливо суворого дотримання правил поводження, а саме:

 не пробивайте багато лунок в одному місці (одна біля одної);

 на одному місці не збирайтеся великими групами;

 не пробивайте лунки на переправах;

 не ловіть рибу занадто далеко від берега та поблизу вимоїн, як би не клювала там риба;

 завжди майте під рукою міцну мотузку 15-20 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на іншому;

 перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду;

 слід особливо обережно спускатися з берега, тому що лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;

 категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.

Ганна Дубина, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області