back

Співпраця з усіма гілками влади та розуміння найважливіших потреб громади – шлях до розвитку

20 березня 2018

Сьогодні, 20 березня, жителі села Кукшин зібрались на загальні збори громадян. Участь у сході села взяли перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, голова районної ради Олег Бузун, помічник народного депутата України Олександра Кодоли Тамара Стратілат, заступник начальника управління Держгеокадастру в Ніжинському районі Ірина Стусенко та представники сільськогосподарських підприємств, котрі орендують землі громадян (ТОВ «Баришівська зернова компанія», ТОВ «Ніжин-Агро», ФГ «Деметра»).

Сільський голова Олександр Пивовар озвучив звіт виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету громади у 2017 році; використання сум самооподаткування; план роботи на 2018 рік.

Сільською радою значні кошти минулого року виділялись на підтримку школи, в котрій навчається 65 учнів, в тому числі і школярі із Стодол: на співфінансування будівництва нової блочно-модульної котельні, ремонту шкільної їдальні та спортивного залу; на харчування дітей та організацію їх відпочинку на пришкільному майданчику; на ремонт шкільного автобусу тощо.

На території сільської ради функціонує два фельдшерські пукти. У с. Зруб ФП утримується повністю за кошти місцевого бюджету.

Минулого року сільська рада чимало уваги приділяла благоустрою території та покращенню її санітарно-екологічного стану, на що були залучені 107 тис. грн. із місцевого бюджету та 650 тис. грн. спонсорських коштів.

Близько 300 тис. грн. витратили на ремонт доріг (99 тис. надало ТОВ «Баришівська зернова компанія»).

Саме необхідність ремонту доріг, за рахунок співфінансування інвесторів, особливо цікавила присутніх на сході громадян. А також питання перегляду нормативно-грошової оцінки землі Кукшинської сільської ради, адже саме від неї залежить орендна плата за землю. До речі, присутні орендарі обіцяли плату за паї цього року підвищити.

Власників корів, котрі віддають молоко до Кукшинського кооперативу, що був створений в рамках Програми ЄС ПРООН, цікавила виплата заборгованості за молоко. Як пояснила новий керівник – голова об’єднаних сільськогосподарських кооперативів «Чернігівщина екологічна» Оксана Нечипорук, затримка з виплатою тимчасова – доки кооператив не винайде нових шляхів доходів та стабілізує фінансово-економічну ситуацію.

Зберегти молочний кооператив, котрий є власністю громади, закликали присутніх керівники району, адже в майбутньому у зв’язку зі змінами в законодавстві кукшинці не матимуть проблем зі збутом молока.

Тамара Стратілат озвучила звіт роботи за три роки у Верховній Раді народного депутата України Олександра Кодоли, про залучення ним коштів фонду соціально-економічного розвитку територій, в тому числі і для Кукшинської сільської ради – це спортивний майданчик, ремонт приміщення шкільної їдальні, велосипед для фельдшера. Також вона зауважила, що нардеп не підтримує впровадження на Чернігівщині пілотного проекту по закриттю поштових відділень у сільській місцевості.

Позитивні зміни, котрі відбулись в кукшинській громаді, озвучив голова районної ради Олег Бузун, а саме ті, що відбулися завдяки підтримці Проекту ЄС ПРООН «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ». Це – створення молочного кооперативу, підняття рівня грунтових вод, завдяки чому більше не виникають пожежі на торфовищах, відкриття зони для відпочинку на водоймищі. Крім того, Олег Бузун порадив кукшинцям визначитись із приєднанням до Вертіївської чи Ніжинської ОТГ в рамках реформи децентралізації, що буде завершена у 2020 році.

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак відповів на чимало запитань, що були озвучені під час сходу села: щодо ремонту доріг, котрий цього року здійснюватиме обласна державна адміністрація, і на території Кукшинської сільської ради в тому числі, щодо тенденції до зменшення формування нормативно-грошової оцінки землі у більшості випадків, щодо механізмів впливу на сільськогосподарські підприємства, котрі з порушенням норм здійснюють обробіток полів за допомогою авіації тощо.

Також посадовець відзначив роботу сільського голови в напрямку співпраці із владою, завдяки чому у минулому році за рахунок співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку та сільського бюджету було збудовано нову котельню у школі, за рахунок коштів фонду соціально-економічного розвитку територій, залучених Олександром Кодолою, відремонтовано шкільну їдальню та завдяки підтримці районної ради проведено ремонт у спортивній залі освітнього закладу. Співпраця з усіма гілками влади та розуміння найважливіших потреб громади – шлях до розвитку.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА