back

Брифінг щодо призову на строкову військову службу

05 березня 2018

05 березня 2018 року Ніжинським об’єднаним міським військовим комісаріатом на базі Ніжинської районної державної адміністрації проведено брифінг, в якому взяли участь військовий комісар майор Володимир Якущенко, заступник військового комісара-начальник відділення комплектування капітан Микола Баргамін, голова Ніжинської районної призовної комісії Оксана Мелашенко, голови сільських рад Ніжинського району, керівники агропідприємств, представники місцевих засобів масової інформації і громадських організацій.

Під час брифінгу було обговорено коло питань щодо співпраці в проведенні заходів чергового весняного призову 2018 року громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України. Зокрема, висвітлювались питання організації якісного оповіщення призовників, забезпечення їх явки до військового комісаріату для проходження медичної комісії, а також питання адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил військового обліку і неявку за викликом до військового комісаріату та обласного збірного пункту.

Окремим пунктом стало питання проведення якісного медичного огляду громадян перед призовом, проведення необхідних аналізів, забезпечення якісного обстеження призовників в лікувальних закладах за направленням військового комісаріату.

У відповідь на запитання присутніх щодо категорії громадян, які не підлягають призову, заступником військового комісара-начальником відділення комплектування капітаном Баргаміним М.М. було надано роз’яснення з цього приводу, а саме висвітлено статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу.

Окремо було зроблено акцент на соціальних гарантіях громадян України, призваних на строкову військову службу, а саме:

• при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень);

• військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм.

• їм виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби.

• при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади).Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.)

• Їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад)

• час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

• за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову;

• за ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

• після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі:

середньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали);

у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.

За результатами брифінгу присутні погодились з важливістю поставленого державою завдання на черговий призов громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України весною 2018 року та досягли домовленості в якісній співпраці в цьому питанні.

Ніжинський об’єднаний міський військовий комісаріат