back

1 березня – Всесвітній день цивільної оборони

01 березня 2018

Сьогодні, 1 березня, на базі Коледжу транспорту та комп’ютерних технологій було проведено заходи з нагоди Всесвітнього дня цивільної оборони. Викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області провів лекцію зі студентами коледжу на тему: «Особливості кліматично-географічного розташування Чернігівської області та види надзвичайних ситуацій, характерні для регіону».

Студентів дуже зацікавив зміст лекції, а по закінченню задавали багато питань та обговорювали проблеми. Це свідчить про те, що тема сучасного цивільного захисту не залишає байдужими нашу молодь.

Після лекції викладач Центру привітав всіх присутніх із Всесвітнім днем цивільної оборони. День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день в березні 1972 року набрав чинності статут Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» — «зон безпеки» для створення за допомогою двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки у всіх країнах.

Згодом Асоціація була перетворена в Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). У 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз державами-членами МОЦО є 53 країни, 16 держав мають статус спостерігачів, крім того 15 організацій є асоційованими членами МОЦО.

В нашій області питаннями забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту займаються Управління ДСНС України в Чернігівській області, Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації, Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області та структурні підрозділи в містах та районах.

Саме фахівці зазначених установ на сьогоднішній день вирішують комплекс завдань, покладених на систему цивільного захисту.

Не дивлячись на те, що за роки існування, спочатку система цивільної оборони, а сьогодні цивільного захисту, зазнавала багато змін, головним завданням завжди було і залишиться поспішати на допомогу людям!

Ганна Дубина, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області