back

СБУ викрила злочини проти основ національної безпеки України

21 грудня 2017

За матеріалами Служби безпеки України оголошено підозру мешканці Рубіжного Луганської області, яка брала активну участь у підготовці та проведенні незаконного референдуму про визнання так званої «ЛНР».

Співробітники Управління СБ України в Чернігівській області, які несуть службу в зоні антитерористичної операції, задокументували, що навесні 2014 року жінка погодилась за грошову винагороду очолити одну з виборчих дільниць Рубіжного. Вона разом з іншими членами дільничної комісії поширювала серед місцевого населення запрошення на так званий «референдум», займалася вирішенням матеріально-технічних питань для проведення фейкового "волевиявлення".

Зловмисницю підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Крім того набув законної сили вирок Деснянського районного суду міста Чернігова, винесений мешканцю обласного центру, який поширював сепаратистські листівки із закликами до вчинення посягань на територіальну цілісність і недоторканість України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець обласного центру за власної ініціативи друкував антиукраїнські матеріали, взявши за основу розмішені на сепаратистських інтернет-ресурсах зразки.

Оперативники СБУ затримали зловмисника у червні 2017 року під час розклеювання друкованої антиукраїнської продукції на зупинках громадського транспорту.

Проведена експертиза підтвердила, що вилучені листівки містили публічні заклики до зміни меж території України та могли спричинити розпалювання національної ворожнечі всередині країни.

Суд визнав зловмисника винним за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном три роки.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області