back

Реалізація і захист прав внутрішньо переміщених осіб

07 грудня 2017

Суворі реалії нашої країни спричинили вимушений переїзд десятків тисяч людей, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції і опиняються у невизначеному правовому полі.

З метою вирішення проблем, з якими стикнулись громадяни України, був прийнятий Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який окреслив їх правовий статус та забезпечив певний обсяг гарантованих прав.

Насамперед варто зазначити, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Забороняється їх дискримінація при здійсненні ними будь – яких прав і свобод на підставі, що вони є внутрішньо переміщеними особами. У відповідності до ст. 9 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа має певні права та обов’язки.

Внутрішньо переміщена особа має право на:

- єдність родини;

- сприяння органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права у пошуку та возз’єднанні членів сімей, які втратили зв’язок внаслідок внутрішнього переміщення;

- інформацію про долю та місцезнаходження зниклих членів сім’ї та близьких родичів;

- безпечні умови життя і здоров’я;

- достовірну інформацію про наявність загрози для життя та здоров’я на території її покинутого місця проживання, а також місця її тимчасового поселення, стану інфраструктури, довкілля, забезпечення її прав і свобод;

- створення належних умов для її постійного чи тимчасового проживання;

- забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права можливості безоплатного тимчасового проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; для багатодітних сімей, інвалідів, осіб похилого віку цей термін може бути продовжено;

- сприяння у переміщенні її рухомого майна;

- сприяння у поверненні на попереднє місце проживання;

- забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством;

- надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я;

- влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади;

- отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування;

- проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування;

- безкоштовний проїзд для добровільного повернення до свого покинутого постійного місця проживання у всіх видах громадського транспорту у разі зникнення обставин, що спричинили таке переміщення;

- отримання гуманітарної та благодійної допомоги;

- інші права, визначені Конституцією та законами України, в тому числі право на пенсійне забезпечення.

В окремих районах Донецької та Луганської областей, які тимчасово не контролюються українською владою, органи Пенсійного фонду не здійснюють свою діяльність. При цьому, пенсії призначаються, виплачуються територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб на підконтрольних українській владі територіях.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України призначає (відновлює) виплату пенсій на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Починаючи з 1 липня 2016 р. соціальні виплати, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюються через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм соціальних виплат здійснюється емісія платіжних карток із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно є пенсійним посвідченням.

Підсумовуючи вищенаведене варто зазначити, що Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» гарантує, що громадяни України, які вимушено залишили тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і оселилися на материковій частині України, користуються тими ж правами і свободами відповідно до Конституції, законів та міжнародних договорів України, як і інші громадяни України, що постійно проживають в Україні.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України