back

Об’єднані громади мають отримати право розпорядження державною землею – Президент

05 грудня 2017

Президент Петро Порошенко переконаний, що саме влада на місцях, об’єднані територіальні громади повинні мати право розпоряджатися державними земельними ділянками. «Ми говоримо про деконцентрацію сфери земельних відносин. Деконцентрація – це є синонім децентралізації, її складова частина. Завершується робота над законопроектом, згідно якого об’єднані територіальні громади, наголошую – саме і тільки об’єднані – ще один потужний стимул, мають негайно отримати право розпорядження державною землею», - заявив Глава держави на ІІ Всеукраїнському форумі об'єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя».

За його словами, неправильним є зосередження в одному державному органі, такому як Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру функцій і розпорядження землею, і контролю за її використанням. «В таких випадках завжди генерується конфлікт інтересів», - сказав Петро Порошенко зауваживши, що свідченням цьому є серйозні зауваження до роботи зазначеної Служби, висловленні на останньому засіданні Ради регіонального розвитку.

«Було б дуже добре, якби ми до виконавчих комітетів місцевих рад передали повноваження щодо державної реєстрації. Це 100% прибере земельне рейдерство, диспути, «тітушок» на селах і конфлікт щодо того, кому належить врожай. Об’єднані громади мають погоджувати документацію із землеустрою, а контроль за використанням цього, безумовно, може залишатися і в центральній раді», - сказав Президент.

На його переконання, потребує врегулювання і питання так званої «сірої» оренди землі. Глава держави повідомив, що за даними, які були озвучені на останньому засіданні Національної ради реформ, нині 12 мільйонів гектарів землі, а це близько 30% всіх земельних ресурсів, в той чи інший спосіб можна віднести до непрозорої «сірої» оренди. «Це не просто «сіра» оренда, це означає, що повз бюджет – державний і місцевий, в першу чергу місцевий, проходить чимало коштів, які в першу чергу мають йти на розвиток громад», - підкреслив Президент. Він нагадав про започаткований митний експеримент, який показав значні позитивні результати у питанні реконструкції та ремонту доріг по всій Україні.

«Громада повинна мати можливість контролювати податок на землю. Отже, ми маємо створити умови, коли власнику землі буде вигідніше офіційно передавати землю в оренду або самостійно на ній працювати і сплачувати необтяжливі податки, ніж йти в «сіру» зону. Це має бути просто неможливо. І в цьому, ще раз наголошую, мають бути зацікавлені місцеві громади», - наголосив Петро Порошенко.

Однією із мотивацій такої зацікавленості місцевої громади у виведенні з тіні плати за оренду землі має стати податок з доходів фізичних осіб від оренди земельних ділянок та паїв, переконаний Президент. «Зробити частиною дохідної бази місцевих бюджетів. Це ваші гроші і ви самі визначаєте як ними розпоряджатися. Для цього, на мою думку, треба, щоб він сплачувався не за місцем реєстрації податкового агента чи податкової адреси орендаря, як це відбувається зараз, а винятково за місцем розташування земельної ділянки», - заявив він.

За словами Глави держави, відповідний законопроект було погоджено на Нацраді реформ і він сподівається, що документ буде підтримано у Верховній Раді. Разом з тим, він підкреслив, що ефективне використання і розпорядження земельними ресурсами залежить від повноцінної системи обліку та реєстрації землі.

Прес-служба Президента України