back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

04 грудня 2017

Звернення до мешканців та гостей Чернігівщини

З настанням холодів до Служби порятунку "101" значно більше стало надходити повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них. Це є результатом того, що рятуючись від холоду, люди інтенсивно використовують прилади опалення, електрообігрівачі та газове обладнання й при цьому не приділяють належної уваги дотриманню протипожежних вимог. Також, громадяни, особливо після вживання алкоголю допускають паління у власних оселях, а діти, залишившись поза увагою дорослих вигадують небезпечні ігри з сірниками та запальничками.

Так, 26 листопада 2017 року в одному з приватних житлових будинків, що в селі Бережівка Ічнянського району виникла пожежа. Під час гасіння рятувальники в одній з кімнат помешкання виявили тіла двох дітей без ознак життя. Ними виявились 6-річний син та 8-річна донька господарки. Старша донька, 1995 року народження та 5-річна онука з опіками різного ступеню були доставлені до районної лікарні. Ймовірніше за все, до виникнення трагедії призвело порушення правил експлуатації опалювальної печі.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до всіх мешканців і гостей Чернігівщини з наполегливим проханням бути вкрай уважними та обережними при експлуатації приладів опалення й електрообігрівачів. Періодично перевіряйте, щоб у печах та димарях не було тріщин. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі та не розпалюйте їх за допомогою горючих рідин. Не паліть у помешканнях, особливо після вживання спиртних напоїв. Постійно слідкуйте за поведінкою дітей та в жодному разі не залишайте їх без відповідного нагляду. Цінуйте власне життя та дбайте про безпеку!

Роман Цушко, заступник начальника У ДСНС України у Чернігівській області

Основи медичної реформи в Україні.

«До 1-го січня 2018 року повинен розпочатись перший етап — реформування первинної медичної допомоги. Регіони мають підготуватися до змін. Фінансування більше не буде закріплене за лікарнею, відповідно до статистики зайнятих місць. Відтак платити треба буде за конкретного пацієнта і конкретно надані послуги.

Через це більшість лікарів повинні будуть дещо реорганізувати свою роботу – стати ФОПами. Після цього вони зможуть отримати ліцензію і укласти договір із Національною службою здоров’я, який створять для того, щоб розподіляти бюджетні гроші. За попередніми даними один пацієнт приноситиме медику-фахівцеві близько 210 гривень на рік. Це додасть стимулу спеціалістам працювати краще. Адже кошти, які він отримує, будуть залежати від угод, підписаних із пацієнтами. Пацієнт завжди зможе змінити лікаря, якщо той його не влаштовуватиме.

Однак, для прозорого обліку потрібно, щоб усі медики працювали в електронній системі eHealth.

Реформа також пропонує поділити усі послуги, які надають лікарі на такі групи:

• Первинна медична допомога;

• Вторинна, спеціалізована;

• Високоспеціалізована;

• Екстрена;

• Паліативна.

Вони у свою чергу поділяться на три види. Перша – та, яку повністю оплачує держава (первинна, екстрена та паліативна).

Стаціонарне лікування та планові операції (вторинна спеціалізована та високоспеціалізована групи) пацієнт і держава зможуть співфінансувати. При тому пацієнт зможе платити за послуги або ж скористатися страховим полісом.

Такі послуги як стоматологія, естетична медицина, звернення без направлення, ліки з недоведеною ефективністю державою не покриватимуться взагалі.

В Україні хочуть посилити роль сімейних лікарів.

Медзаклади перейдуть на договірну основу із пацієнтами.

Якщо лікарня на чомусь заощадить, то, зможе, використати ці гроші, наприклад, на нове обладнання. Раніше ж невикористані гроші доводилось повертати до бюджету.

Шимко Л.М., юрисконсульт 4 ДПРЗ У ДСНС України у Чернігівській області

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 78 пожеж в м. Ніжині та 51 пожежа на території Ніжинського району. В м. Ніжині та Ніжинському районі на пожежах загинуло 4 людини. В Ніжинському районі внаслідок пожеж травмовано 2 людини. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань. З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 29 листопада спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території с. Вікторівка.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області