back

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇЇ ТА ІХ ПРОФІЛАКТИКА

28 листопада 2017

Гострі кишкові інфекції це група інфекційних хвороб, з фекально-оральним механізмом передачі, при яких спостерігається переважне ураження кишечника. Збудниками гострих кишкових інфекцій є різні види бактерій і вірусів. Основні симптоми- це пронос, болі в животі, нудота, блювота, підвищення температури та інш.

Кишкові інфекції називають “хворобою брудних рук”. Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти предмети, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

Кишкові інфекції можна попередити, виконуючи наступні гігієнічні вимоги:

• Мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі. Мити руки слід правильно, не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й проміжки між пальцями з дворазовим намилюванням до утворення густої піни.

• Обов'язково мати окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба.

• Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарювати окропом.

• Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

• Для пиття i приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або з централізованих джерел водопостачання.

• Продукти, що швидко псуються, зберігати у холодильниках при необхідній температурі. Слід дотримуватись певного терміну зберігання готових страв.

• Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), слід пакувати окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів.

• Перед вживанням свіжих овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити їх проточною водою. При споживанні даних продуктів дітьми - обдати окропом.

• Обов’язково кип’ятити розливне молоко.

• Під час купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач повинен знати, що має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області