back

Життя людини до тих пір має цінність, поки людина може допомагати іншим

01 листопада 2017

Щороку у першу неділю листопада відзначається День працівника соціальної сфери. На людей цієї професії покладено відповідальну й почесну місію. Соціальну політику від імені держави для застрахованих осіб та членів їх сімей, для осіб потерпілих на виробництві реалізує сьогодні Ніжинське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, який став правонаступником двох Фондів соціального страхування.

Пріоритетним завданням новоствореного Фонду в умовах сьогодення було і залишається орієнтованість на кінцевих отримувачів матеріального забезпечення та соціальних послуг. Діяльність всього колективу Ніжинського відділення постійно спрямована на людину праці, забезпечення і надання повного та своєчасного спектру соціальних послуг відповідно до законодавства.

За результатами роботи 10-ти місяців поточного року до відділення прозвітувалися 474 страхувальників, які отримали кошти на матеріальне забезпечення застрахованих осіб. Основна стаття витрат «Допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи допомоги по догляду за хворим членом сім’ї» склала 11,4 млн. гривень – це оплата за 95479 днів тимчасової непрацездатності працюючих осіб. Витрати пов’язані з вагітністю та пологами склали 5,6 млн. гривень, відповідно допомоги на поховання 125 тисяч гривень.

До соціальних послуг, які надає Ніжинське відділення відноситься відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. За звітний період доліковування в умовах санаторно-курортного закладу отримали 138 застраховані особи, в тому числі по профілях захворювання: після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах, після гострих цереброваскулярних порушень, після оперативних втручань на органах травлення, ортопедичних операцій, з порушенням обміну речовин та захворюванням ендокринної системи. Загальна вартість лікування в санаторіях, яке триває 24 дні, склала 1,65 млн. гривень.

Не менш важливою частиною базового Закону є забезпечення соціального захисту потерпілих від нещасного випадку на виробництві. У Ніжинському відділенні, на даний час, обліковується 1069 справ про страхові випадки. За 10 місяців поточного року відшкодовано страхових виплат на загальну суму 7,2 млн. гривень.

Велика увага приділяється відновленню здоров'я та працездатності потерпілих. Для надання оперативної медичної допомоги укладені угоди з лікарнями, аптеками м. Ніжина та на територіях Ніжинського, Ічнянського, Куликівського та Носівського районів. З початку року потерпілим надані медико-соціальні послуги на загальну суму 583 тис. гривень. За індивідуальними програмами реабілітації 4 чоловіки пройшли оздоровлення в санаторно-курортних закладах України, 2 особи пролікувалися в реабілітаційному центрі, 10 потерпілих проліковано в лікувально-профілактичних закладах, 7 потерпілим відшкодовано кошти на отримання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Трьом потерпілим відшкодовано вартість протезно-ортопедичних виробів, проводяться виплати на спеціальний медичний, постійний, сторонній та побутовий догляди.

Внаслідок трудового каліцтва 12 інвалідів отримали спеціальні легкові автомобілі «Славута».

В поточному році відбулася четверта Всеукраїнська спартакіада серед потерпілих на виробництві «Сила духу», яка була проведена на виконання соціальних ініціатив Президента України, в якій прийняли участь представники і нашого регіону.

Спеціалісти відділення і надалі продовжують працювати над актуальними питаннями у сфері соціального страхування для забезпечення та підтримки працездатної частини населення та будуть робити все можливе для того, щоб застраховані особи та члени їх сімей, а також потерпілі на виробництві не залишалися наодинці зі своїми проблемами, щоб на собі відчували турботу держави, її повагу до людини праці.

Успіх будь якої справи у нашому житті залежить від професіоналів, які живуть своєю роботою, вміють працювати та добре виконувати свої професійні обов’язки.

Тож від щирого серця прийміть вітання з Днем працівника соціальної сфери. Міцного вам здоров’я, щастя, родинного затишку, мудрості та витримки, ділового натхнення та творчої наснаги у добрих справах на благо людей.

Адміністрація Ніжинського відділення