back

Реабілітаційне лікування працюючих: стан та перспективи

31 жовтня 2017

Одним із основних напрямків роботи Ніжинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду, до складу якого входять Куликівський, Ічнянський та Носівський райони, було і залишається оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм, що є продовженням стаціонарного лікування, зі спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом зі збереженням виплат «по лікарняному».

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XІV на послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду мають право усі застраховані особи (працюючі) та члени їх сімей (діти), у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації. Основною метою реабілітаційного лікування – є відновлення працездатності та швидке повернення до праці.

За 9 місяців 2017 року доліковування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів отримали 124 застраховані особи Ніжинського відділення по профілях захворювання: після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах, після гострих цереброваскулярних порушень, після оперативних втручань на органах травлення, після операцій ортопедичних, з порушенням обміну речовин та захворюванням ендокринної системи, після хірургічних втручань на органах сечостатевої системи, а також лікування порушень перебігу вагітності та медико-психологічна реабілітація постраждалих учасників АТО.

Загальна вартість лікування в санаторіях, яке триває 24 дні, склала 1 490,7 тис. грн.

В наступному році передбачається радикально інший підхід до відбору застрахованих осіб на реабілітаційне лікування, який вже сьогодні затверджений постановою правління Фонду від 13 липня 2017 року № 39.

Так, з 1 січня 2018 року для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно зможе обирати санаторно-курортний заклад. Перелік санаторіїв у розрізі профілів медичної реабілітації затверджуватиметься наказом виконавчої дирекції Фонду та оприлюднюватиметься для ознайомлення на його офіційному веб-сайті.

Механізм отримання реабілітації для працюючих наступний: на підставі отриманої інформації від закладу охорони здоров’я про потребу в подальшій реабілітації хворого, який перебуває у них на лікуванні, орган Фонду надсилає санаторно-курортному закладу заяву даної особи для узгодження можливості прийому його в санаторій. У відповідь на отриману заяву, санаторно-курортний заклад надсилає органу Фонду згоду про надання послуг та готовність укласти Договір із узгодженою датою заїзду.

Договір є документом, що надає право працюючому на отримання послуг із реабілітаційного лікування у санаторно-курортному закладі. У договорі обов’язково буде зазначатися профіль медичної реабілітації, термін лікування (визначається лікуючим лікарем та ЛКК, але не більше 24 днів) та дата початку лікування.

Після завершення хворим курсу реабілітації орган Фонду згідно акту приймання-передачі та рахунку перераховує санаторію вартість фактично наданих послуг з реабілітації (діагностичні та лікувальні послуги, що надаються за призначенням лікаря та за відсутності протипоказань, послуги з харчування та проживання). Але слід мати на увазі, що у разі перевищення їх вартості граничних розмірів витрат застрахована особа самостійно буде сплачувати різницю коштів на рахунок санаторно-курортного закладу.

Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника)), затверджуються правлінням Фонду.

Як і раніше, на весь період стаціонарного та реабілітаційного лікування застрахованій особі видається листок непрацездатності, який з шостого дня непрацездатності оплачується за рахунок коштів Фонду.

Наразі Ніжинське відділення тісно співпрацює з лікувально-профілактичними закладами в місті Ніжині, Куликівському, Носівському та Ічнянському районах щодо організації надання соціальних послуг працюючим згідно діючого та впровадження нового порядків.

Ніжинське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області