back

Закордонні гості відвідали Світанок

18 жовтня 2017

14 жовтня – день трагедії далекого 1943 року. Саме цього дня Яхнівська земля здригалася від гуркоту німецьких бомб: був розгромлений ешелон із чехословацькими воїнами, які супроводжували вагони боєприпасів.

Йозеф Джурі, військовий аташе Словакії, із дружиною та Петр Сімак, військовий аташе Чехії в Україні, приїхали аби вшанувати пам’ять 54 загиблих земляків. Гостей зустріли голова Ніжинської райдержадміністрації Вячеслав Івашин та директор музею Українсько-Чесько-Словацької дружби Анатолій Величенко.

Радо вітали поважних гостей учні Світанківського НВК, хлібом-сіллю припрошували, рушники із короваєм у дарунок підносили. Присутні поклали квіти до могили загиблих солдат та вшанували їх хвилиною мовчання.

Відправив панахиду за убієнними обласний Благочинний Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Сергій Чечин.

Валентина Москаленко провела екскурсію музейними кімнатами. Закордонні гості залишили цікаві відгуки у «гостьовій книзі». У ході зустрічі було обговорено питання збереження музейних експонатів, оновлення панорами бою на залізниці.

Не оминули і курган Слави, що височіє у центрі Світанку, поклали квіти до підніжжя меморіальної плити, на якій викарбувані прізвища воїнів-односельців, що загинули у роки Другої Світової війни.

Привабило погляд гостей шкільне подвір’я та приміщення НВК. Директор закладу Лариса Кукало провела екскурсію. Дипломати зацікавилися шкільним лісництвом. Присутні обмінялися думками щодо системи освіти у Чехії, Словакії та Україні. Час спілкування пролетів швидко, зустріч була цікавою та насиченою.

На згадку гості залишили у подарунок музею прапори своїх країн та військову форму. А від Ніжинського краю Вячеслав Анатолійович подарував закордонним представникам продукцію Ніжинського консервного заводу.

Лариса Кукало, директор Світанківського НВК