back

Новий план дій Ради Європи на 2018-2021 роки для України буде ще більш успішним у просуванні реформ в нашій країні – Президент

12 жовтня 2017

Президент Петро Порошенко під час виступу на засіданні ПАРЄ зауважив, що за три роки Україна значно просунулася у питанні реалізації програми внутрішніх перетворень, незважаючи на виклики російської агресії.

Глава держави зазначив, що цього року ми відзначаємо 20-річчя набуття чинності для України Європейської конвенції про права людини та основні свободи. «Україна продовжує виконувати свої зобов'язання як держава-член Ради Європи, наближаючи своє законодавство, інститути та практику до стандартів Ради Європи у сфері прав людини, верховенства права та демократії», - наголосив він. Зокрема, нещодавно були ратифіковані протоколи 15 і 16 до цієї Конвенції.

Президент також подякував Раді Європи і Парламентській асамблеї за активну підтримку процесу реформ в Україні. «Озираючись на досягнення України, я особливо радий, що план дій Ради Європи на 2015-2017 роки для України став нашою спільною історією успіху. Досягнутий прогрес – це спільний результат України та Ради Європи. Сподіваємося, що новий План дій на 2018-2021 роки, розробка якого наразі завершується у Раді Європи, буде ще більш амбіційним та успішним. Саме його ми розглядаємо як інструмент подальшого просування реформ», - зазначив Глава держави. Він додав, що фронт внутрішніх перетворень для України є надзвичайно важливим.

Президент нагадав про впроваджені антикорупційні механізми – Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство із питань запобігання корупції. «Ця система вже дає позитивні результати – все частіше ми чуємо про гучні кримінальні справи. Однак, боротьба з корупцією – це не лише кримінальні переслідування. Більш важливою, мабуть, є створення ефективної системи попередження цієї хвороби, яка всі роки незалежності роз’їдала Україну», - наголосив Петро Порошенко.

За його словами, одним з ефективних інструментів боротьби з корупцією стало введення електронного декларування державними службовцями своїх активів, доходів, витрат та фінансових зобов'язань. «Це, мабуть, найбільш амбіційна ініціатива уряду у світі з точки зору прозорості та підзвітності перед суспільством та виборцями», - додав Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що особлива увага приділяється дерегуляції, мінімізації впливу чиновників, в тому числі через застосування новітніх технологій. Зокрема, успішним стало запровадження електронної системи закупівель Prozorro. Крім того, за його словами, затверджено стратегію комунікації у сфері запобігання та протидії корупції, що дає змогу утверджувати антикорупційну культуру в суспільстві.

«Можна слушно запитати, чи є антикорупційна склянка напівпорожньою чи напівповною. Моя відповідь буде наступною: наразі вона заповнена рівно наполовину», - сказав Президент, зауваживши, що наступним стратегічним пріоритетом є подальша розбудова судової гілки влади, відновлення суспільної довіри до неї.

Прес-служба Президента України