back

Про проведення спеціальної перевірки

18 травня 2012

Шановні колеги!

Звертаємо вашу увагу на останні новації в питаннях організації та проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Указу Президента України № 33/2012 від 25.01.2012 (далі – спеціальної перевірки).

Інформуємо, що було прийнято наступні нормативно-правові акти, що регламентують спеціальну перевірку: 1) наказ Міністерства юстиції України від 23.03.2012 № 448/5 «Про затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки наявності в осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, корпоративних прав» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.03.2012 за № 449/20762). Цим Порядком визначено, що спеціальна перевірка відомостей про наявність в особи корпоративних прав проводиться Державною реєстраційною службою України та реєстраційними службами головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі.

Враховуючи вищевикладене, повідомляємо, що запит про проведення спеціальної перевірки наявності в особи корпоративних прав та копії необхідних документів слід направляти на адресу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Чернігівській області (14000, м. Чернігів, проспект Миру, 43);

2) наказ Міністерства юстиції України від 11.01.2012 № 39/5 «Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.01.2012 за № 28/20341). Звертаємо увагу, що одночасно із направленням запиту про проведення спеціальної перевірки відомостей про наявність особи в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та копій відповідних документів на адресу Головного управління юстиції у Чернігівській області (14000, м. Чернігів, проспект Миру, 43) додатково необхідно подавати письмовий запит про видачу витягу з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення встановленої форми (додаток 3 до наказу Мінюсту України від 11.01.2012 № 39/5);

3) наказ Міністерства охорони здоров’я України від 02.03.2012 № 147 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів та спеціальної перевірки осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 березня 2012 р. за № 476/20789). Цим наказом затверджено нову форму медичної довідки про стан здоров'я претендентів на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування № 133/о, а також Порядок проведення спеціальної перевірки відомостей про стан здоров'я осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Відповідно до пункту 5 цього Порядку спеціальна перевірка проводиться структурним підрозділом МОЗ України з питань запобігання та виявлення корупції. Крім того, відповідно до пункту 8 Порядку організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого Указом Президента України від 25.01.2012 № 33/2012, запити про проведення спеціальної перевірки надсилаються до органів, зазначених у пункті 7 цього Порядку, або до їх територіальних органів чи підрозділів (за наявності). Регіональні управління охорони здоров’я є структурними підрозділами обласних державних адміністрацій і не є територіальними підрозділами МОЗ України.

Враховуючи вищевикладене, запит про проведення спеціальної перевірки відомостей про стан здоров’я кандидата з копіями документів необхідно направляти не на управління охорони здоров’я облдержадміністрації, а виключно на адресу Міністерства охорони здоров’я України в Департамент кадрової політики, освіти, науки та запобігання корупції (01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7).

Звертаємо увагу на необхідність зазначення у запиті про проведення спеціальної перевірки поштової адреси органу, що надсилає запит, незважаючи на те, що встановлена форма запиту цього не вимагає. З метою неухильного додержання встановлених вимог наголошуємо на необхідності ознайомлення з вищезазначеними нормативними документами.