back

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - на контролі у влади

18 травня 2012

17 травня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання Координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації, на яке були запрошені заступники голів райдержадміністрацій, міських голів Ніжина, Прилук, Чернігова, голів Деснянської, Новозаводської районних у м. Чернігові рад, начальники служб у справах дітей райдержадміністрацій, Ніжинської, Прилуцької міських рад, Деснянської, Новозаводської районних у м. Чернігові рад, директори Борзнянського, Козелецького, Ріпкинського, Семенівського, Щорського районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, співробітники кримінальної міліції у справах дітей Борзнянського, Козелецького РВВС УМВС України в області.

Учасники засідання розглянули та обговорили два актуальних на сьогодні питання: стан підліткової злочинності в області за результатами І-го кварталу поточного року та виконання в області Указу Президента України від 16.12.2011 року № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» в частині влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання».

За словами заступника начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області Ольги Панкратової, на обліку відділення кримінальної міліції у справах дітей перебуває 273 неповнолітні особи. За 4 місяці 2012 року відслідковується зниження на 27,3% рівня злочинності серед неповнолітніх. Проте, підліткова злочинність у Бобровицькому, Борзнянському та Козелецькому районах залишається високою.

Під час обговорення цього питання Віктор Тканко зазначив, що питання злочинності у підлітковому середовищі все ще не втрачає своєї актуальності. Незважаючи на те, що за результатами першого кварталу поточного року (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) в області спостерігається зменшення кількості злочинів вчинених неповнолітніми, викликає велике занепокоєння ріст рецидивної злочинності серед дітей, збільшення кількості злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів. Це свідчить про слабку роботу правоохоронних органів, органів освіти, територіальних громад в напрямку попередження таких негативних проявів у дитячому середовищі.

Ріст підліткової злочинності спостерігається у 8 районах області та м.Чернігові. Це засвідчує, що ще не в усіх районах області відпрацьована якісна система попереджувальної роботи, яка включає в себе діяльність усіх структур: відділів кримінальної міліції у справах дітей, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органів освіти, відділів у справах сім’ї та молоді, територіальних громад.

На переконання заступника голови ОДА, питання підліткової злочинності в області потребує аналізу системи профілактики в кожному окремо взятому районі з метою вироблення чіткого механізму міжвідомчої співпраці та взаємодії всіх органів, а також розробки та реалізації комплексу дієвих попереджувальних заходів. Для вирішення цього питання необхідно налагодити чітке інформування про сім’ї та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах сільськими, селищними радами, навчальними закладами служб у справах дітей і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, приділивши особливу увагу охопленню дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей схильних до правопорушень та злочинів позашкільною освітою та гуртковою роботою.

Не менш важливим питанням на сьогодні є питання влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

«Глава держави наголошує на пріоритетності права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї, вимагає від місцевої влади впродовж поточного року зменшення вдвічі кількості дітей в інтернатах за рахунок подальшого розвитку сімейних форм: усиновлення, опіки, піклування, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу», - наголосив Віктор Тканко під час розгляду другого питання порядку денного засідання.

Про хід виконання в області Указу Президента України від 16.12.2011 року № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» в частині влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання» присутніх поінформувала начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько. Зокрема, вона зазначила, що станом на 01.04.2012 року в області сімейними формами виховання охоплено 1980 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, або 74,5%. В інтернатних установах регіону знаходиться 571 дитина. Найбільше таких дітей у Борзнянському, Городянському, Корюківському, Менському, Носівському, Ріпкинському, Семенівському, Талалаївському та Щорському районах.

У І кварталі поточного року в області осиротіло 79 дітей. 7 – влаштовано до сімейних форм виховання, 14 – усиновлено. На Чернігівщині функціонує 11 будинків сімейного типу та 177 прийомних сімей. Загалом у 2012 році планується влаштувати в прийомні сім’ї, будинки сімейного типу 59 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Коментуючи питання охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування сімейними формами виховання, Віктор Тканко підкреслив, що потрібно змінювати стереотипи, вдосконалювати роботу, щодо інформування громадян, залучати до цієї справи всі наявні можливості місцевих засобів масової інформації, акцентуючи увагу на влаштуванні в сім’ї дітей старшого віку, дітей з вадами розвитку, ВІЛ-інфекцією.

«Ми повинні зробити все, щоб кожна дитина, позбавлена батьківської опіки, незалежно від віку та стану здоров’я, перебувала у сімейному оточенні», - наголосив він.

Заступник голови облдержадміністрації висловив переконання, що тільки відповідальна та скоординована робота дозволить виконати поставлене завдання щодо створення найближчим часом ефективної системи соціальної захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації