back

Обговорюємо пенсійну реформу. Законодавчі ініціативи

18 серпня 2017

За чинним Законом, до 1 січня 2015 року право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, якщо вони мали не менше 30 років страхового стажу, та за умови, що вони звільнилися з роботи. У цьому випадку розмір їхньої пенсії був зменшений на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію на весь період отримання пенсійних виплат.

Пенсійна реформа передбачає зупинити зменшення розміру пенсії за віком для таких жінок після досягнення віку, передбаченого Законом України “Про заходи щодо законодавчого реформування пенсійної системи” від 8 липня 2011 року № 3668 для відповідної вікової категорії. Розмір пенсії пропонується переглянути без застосування зниження пенсії і перерахунок пропонується зробити з дати, наступної за завершенням періоду підвищення пенсійного віку.

Якщо в особи, яка претендує на пенсію за віком, немає достатньої кількості років страхового стажу, вона матиме право його компенсувати. Пенсійна реформа пропонує надати можливість купити до 24 місяців страхового стажу. При купівлі стажу до 12 місяців мінімальний страховий внесок збільшувати на коефіцієнт 2, а в разі купівлі від 13 до 24 місяців страхового стажу — на 1,5.

Суму, яку потрібно буде сплатити, вираховуватимуть так:

Страховий внесок із мінімальної зарплати х 2 (коефіцієнт вартості компенсації) х12 (кількість місяців покупки стажу)

Тривалість купленого стажу пропонують враховувати лише для визначення права на пенсію, а для підвищення розміру пенсії не враховувати.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області