back

Легалізація заробітної плати та веб-портал, як засіб контролю за соціальними внесками

14 серпня 2017

Ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, виявлення фактів, що негативно впливають на гарантії пенсійного та соціального забезпечення застрахованих осіб – одне із завдань Пенсійного фонду України.

“Тіньова”, або “в конверті”, заробітна плата, яка криється за офіційними трудовими відносинами і виплачується на рівні або нижче мінімальної, не може забезпечити великих за розміром пенсій або інших страхових виплат, навіть якщо вони сплачувалися упродовж всієї трудової діяльності десятки років.

Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України (а з 01.01.2011 року – єдиний соціальний внесок відповідно до Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”), то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Бажаючи уникнути зайвих витрат, роботодавці видають працівникам зарплату готівкою і змушують робітників працювати на невелику зарплату. У цьому випадку йдеться про „тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Тому легалізація зарплати і відповідальність страхувальника за своїх найманих працівників, а водночас і нетерпимість до нелегальної зарплати і зайнятості з боку громадян, які наймаються на роботу, - усе це є запорукою достойних пенсій та соціального спокою.

З метою легалізації заробітних плат, Пенсійним фондом України постійно здійснюється моніторинг та аналіз відомостей Реєстру застрахованих осіб.

На сьогоднішній день автоматизована система персоніфікованого обліку надає можливість кожному працюючому особисто в Ніжинському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою м.Ніжин, вул.Шевченка буд.21ж одержати інформацію щодо його нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків до Пенсійного фонду України та страхового стажу.

Найкращим способом контролю за своїми відрахуваннями із заробітної плати, за розміром своїх соціальних внесків є реєстрація на веб-порталі Пенсійного фонду України, яка дає можливість людині стежити за сплатою страхових внесків на її користь до фондів соціального страхування і, за необхідності, тиснути на роботодавця. Електронний портал постійно удосконалюється, щоб навіть не дуже досвідчений користувач міг легко розібратися в цьому ресурсі.

Для реєстрації на веб-порталі необхідно звернутися особисто до Ніжинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України, узявши із собою паспорт та ідентифікаційний код. Крім отримання виписки із системи персоніфікованого обліку за формою ОК-5, зареєстрований користувач має можливість надіслати запит, скаргу, записатися на прийом, отримати консультацію фахівців.

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України