back

Протруювання - один із заходів підготовки насіння до сівби

10 серпня 2017

У районі продовжується збирання ранніх зернових і зернобобових культур. Сільгоспвиробники проводять активну підготовку площ до осінньої посівної компанії. Досвідчені землероби знають, для того, щоб отримати гарний урожай, потрібно подбати про якісний та здоровий посівний матеріал.

Протруювання сучасними препаратами дозволяє знезаражувати насіння від збудників хвороб рослин, які передаються через насіннєвий матеріал; захищати насіння і проростки від збудників хвороб, які знаходяться у ґрунті. За способом дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші пригнічують розвиток патогенів, які знаходяться на поверхні насіння, другі — знезаражують його від внутрішньої інфекції. Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруюванні, а системні — при передпосівному. Контактні протруйники при збільшенні тривалості дії на збудника значно посилюють захисний ефект. Токсичність системних протруйників проявляється тільки при проростанні насіння і одночасному пробудженні та рості збудників.

На сьогодні ринок засобів захисту рослин пропонує десятки найменувань препаратів, які тією чи іншою мірою вирішують проблему з захистом проростків та сходів озимих зернових культур. Отже вибір і застосування протруйників достатньо відповідальний процес. І тільки зважений підхід до питання обробки насіння перед сівбою забезпечить високий економічний ефект від вирощування озимих зернових культур.

За інформацією управління агропромислового розвитку РДА