back

Підвели підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету району за I півріччя 2017 року, з’ясували готовність закладів освіти до нового навчального року та розглянули питання недопущення випадків поширення ботулізму серед населення Ніжинського району – результати роботи засідання Колегії райдержадміністрації

10 серпня 2017

Сьогодні, 10 серпня, відбулось розширене засідання Колегії районної державної адміністрації, котре провів голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. Крім членів Колегії та президії, були запрошені керівники апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, установ району, сільські та селищний голови, преса.

Було розглянуто три питання.

Про підсумки виконання Програми економічного та соціального розвитку та бюджету району за І півріччя 2017 року доповідали начальник відділу економічного розвитку та торгівлі РДА Вадим Шелест, в. о. начальника фінансового управління РДА Тетяна Глемезда та начальник управління агропромислового розвитку Марія Носенко.

Варто відзначити збільшення обсягів промислового виробництва, зокрема, отримано на ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» (у 2 рази), ДП «Дрінкс Україна» (160,7%), ДП «Ніжинське лісове господарство» (141%), СПОП «Ксена» (145,6%).

У порівнянні з відповідним періодом минулого року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника сільськогосподарського підприємства звітної групи збільшилася на 230 % і складає 6744 грн.

Збільшено площу посівів ярих ранніх зернових і зернобобових культур.

Проте зменшились обсяги тваринницької галузі та валового виробництва молока.

Одним з важливих питань, яке тримається на контролі районної державної адміністрації є забезпечення якісними товарами жителів району, особливо в малих та віддалених селах. На сьогодні в районі немає жодного населеного пункту, в який би не завозилися соціально-необхідні товари.

В І півріччі 2017 року до загального фонду бюджету району надійшло 110552,3тис.грн., в тому чиcлі власних доходів надійшло 16543,7тис.грн. (15% від загальних надходжень) і трансфертів з державного бюджету – 63020,4тис.грн.

Збільшились власні надходження, а планові показники І півріччя 2017 року по доходах, затверджених органами місцевого самоврядування, виконані на 159,9%, в тому числі по районному бюджету виконання становить 158,7%, в цілому по сільських бюджетах – 160,9%.

Бюджетні призначення виконані по всіх джерелах надходжень.

Підводячи підсумки цього питання, голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин зауважив: «Незважаючи на непростий час , в районі закріпилися позитивні тенденції розвитку. Стабільною залишається й суспільно-політична ситуація. Проведено багато роботи для того, щоб все, що запланували, виконати. Та за оцінкою роботи районної державної адміністрації визначається оцінка роботи всього Ніжинського району. Під час наступного засідання Колегії я хочу чути від вас усіх конкретні пропозиції щодо ще більшого підвищення показників та усунення проблем, котрі маємо.»

Про підготовку закладів освіти району до нового 2017-2018 навчального року доповідала в. о. начальника відділу освіти РДА Людмила Івашко. Вона повідомила: у 2017-2018 навчальному році в районі функціонуватиме 17 навчальних закладів, з них: 5 ЗОШ І-ІІІ ст., 3 школи І-ІІ ст., 9 навчально-виховних комплексів, Лосинівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Комунальний позашкільний навчальний заклад «Центр дитячої та юнацької творчості» та 3 дошкільні навчальні заклади. У порівнянні з минулим навчальним роком мережа закладів освіти району скоротилася на 9.

За попередньою мережею в навчальних закладах району буде навчатися 1037 учнів, що на 30 дітей менше в порівнянні з минулим роком. Вперше за парти сядуть 105 першокласників. Відповідно до контингенту дітей, перші класи планується відкрити в кожному навчальному закладі, але деякі батьки мають сумніви щодо навчання дітей. В 10-ті класи із 113 дев’ятикласників подали заяви лише 53 учні.

Також Людмила Івашко доповіла про підготовку автобусного парку, зроблені поточні ремонти закладів та покращення матеріально-технічної бази.

До обговорення цього питання долучили директор Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ст. Юлія Пєхотіна та Галицький сільський голова Володимир Пуховець.

Голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин наголосив: «Сьогодні сільські школи від міських суттєво відрізняються. Ми маємо скоротити цю різницю, аби навчання для дітей було комфортнішим та якіснішим, залучаючи при цьому не лише кошти державних фондів, а й звертаючись за допомогою до сільськогосподарських підприємств, котрі орендують землі громад.»

А щодо готовності навчальних закладів до нового навчального року Вячеслав Івашин додав, цьогоріч, можливо, з затримкою, але ж будуть виконані ремонтні роботи у їдальнях Перемозької, Безуглівської та Кукшинської шкіл, у класних кімнатах Крут та Талалаївки.

Крім того, на засіданні розглянули не менш важливе питання – про недопущення випадків поширення ботулізму серед населення Ніжинського району.

Що таке ботулізм та про заходи профілактики цього захворювання говорили начальник Ніжинського міськрайонного управління головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області Віктор Рафальський та лікар-епідеміолог Ніжинської районної лікарні Діна Сутула.

Від початку року в Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, на ботулізм захворіло 90 осіб, 9 з них померло. На щастя, за останні роки випадків цього захворювання у Ніжинському районі не було виявлено.

«Аби зберегти такий показник, відповідним розпорядженням буде створена комісія, яка вивчить стан дотримання санітарного законодавства в закладах громадського харчування та правил торгівлі харчовими продуктами на території Ніжинського району.» - Зауважив голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин.

Принагідно, під час засідання Колегії голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин представив нових керівників - начальника Ніжинського міськрайонного управління головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області Віктора Рафальського, начальника Ніжинського відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування в Чернігівській області Андрія Бондаренко та завідувача сектору управління персоналом Ніжинської райдержадміністрації Інну Горобей.

Також очільники району привітали із днем народження Великокошелівського сільського голову Олександра Соломаху.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА