back

Пам’ятка пожежної безпеки

25 липня 2017

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації нагадує, що з настанням спекотного (пожежонебезпечного) періоду різко зростає ймовірність загорання сільгоспугідь, лісів та торфовищ. За умов спекотної погоди, на території району очікується високий 4-й та надзвичайно високий 5-й клас пожежної небезпеки. Недотримання правил пожежної безпеки (випалювання сухостою, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок) у цей період може стати причиною масштабних пожеж.

Основними причинами виникнення пожеж в агропромисловому комплексі є сукупність погодних факторів, недотримання вимог правил пожежної безпеки та планів дій щодо пожежного захисту сільгоспугідь, лісів та торфовищ у літній пожежонебезпечний період.

З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність загорання сільгоспугідь, лісів та торфовищ.

Оскільки тривають жнива в районі, звертаємо особливу увагу власників сільськогосподарських угідь всіх форм власності, що спалювання пожнивних решток – ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків на полях, уздовж доріг, лісосмуг забруднює повітря на величезних просторах, а також може призвести до пожеж у лісах, на присадибних ділянках, при цьому виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, значного задимлення автошляхів, що завдає великої шкоди природному середовищу та життю і здоров’ю людини.

Управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації в черговий раз звертається до керівників сільгосппідприємств та наголошує про заборону випалювання залишків стерні на полях після збирання зернових.

Найкращий вихід це застосування деструктору стерні (концентрат активних мікроорганізмів та ферментів), який ефективно розкладає рослинні рештки, працює в умовах дефіциту вологи, стабільний в широкому діапазоні температур (від 3 до 45 С), пригнічує розвиток пухирчатої сажки та інших хвороб.

Нехтування вимогами правил пожежної та екологічної безпеки відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає покарання у вигляді штрафу для громадян у розмірі від 170-ти до 340-ка гривень, а для посадовців - від 850-ти до 1190-та грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до сорока (680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти (1190 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.