back

Українсько-білоруська програма культурного співробітництва на 2017-2021 роки розширює можливості в реалізації спільних проектів у цій сфері – Президент

24 липня 2017

Підписана сьогодні Програма співробітництва у сфері культури між Міністерством культури України та Міністерством культури Республіки Білорусь на 2017 – 2021 роки збільшує можливості двох держав у реалізації спільних проектів, переконаний Президент Петро Порошенко.

Документ, підписаний Міністром культури Євгеном Нищуком та Міністром культури Республіки Білорусь Борисом Свєтловим покликаний сприяти укріпленню культурних зв’язків між Україною та Білоруссю, а також створенню сприятливого клімату для поглиблення економічного й політичного співробітництва між державами.

«Програма культурного співробітництва на 2017-2021 роки розширює наші можливості в реалізації спільних культурних проектів, в тому числі і таких, як відзначення цього року 345-ї річниці від дня народження автора першої української і першої на Європейському континенті Конституції – гетьмана Пилипа Орлика», - сказав Глава держави зазначивши, що питанням широкого спектру культурно-гуманітарного співробітництва на переговорах було приділено окрему увагу.

Він також відзначив продовження контактів між національними академіями наук України та Білорусі. На переконання Петра Порошенка, підписана між ними Угода про наукове співробітництво покликана стати ефективним інструментом міждержавної взаємодії, сприяти науковому співробітництву та практичній реалізації спільних наукових розробок у сферах, які становлять взаємний інтерес, також «має надзвичайно важливий характер».

Також досягнуто домовленості про забезпечення на умовах взаємності перебування українських громадян на території Білорусі на такий самий термін і без реєстрації, як білоруські громадяни перебувають на території України, повідомив Президент. «Це земля дружби і білорусам в Україні, а українцям у Білорусі має бути комфортно», - підкреслив він.

Окрему увагу сторони приділили задоволенню мовних потреб українців і білорусів, які проживають на територіях обох країн. «Мені приємно було почути, що ми продовжуємо співпрацю по вивченню білоруської мови в Київському національному університеті, відкриття курсів в Ірпені, інших населених пунктах України і домовились, що і в Брестській, Гомельській області українці отримають всі можливості для того, щоб вивчати українську мову», - зазначив Глава держави повідомивши, що посол України в Білорусі отримав завдання з організації належної роботи з українцями, які перебувають на території Республіки Білорусь. «Для того, щоб вони відчували турботу Української держави про кожного окремого громадянина», - зауважив Петро Порошенко.

Президент Білорусі у свою чергу акцентував увагу на необхідності активізації міжрегіонального українсько-білоруського співробітництва. «В умовах децентралізації, яку проводить мій колега в Україні – це надзвичайно важливий фактор. Сьогодні регіони Білорусі та України мають великий інтерес один до одного і, великі можливості», - підкреслив Олександр Лукашенко та нагадав про успішні спільні проекти та підписані контракти між Києвом і Мінськом.

Президент Білорусі повідомив, що відповідно домовленостей перший міжрегіональний українсько-білоруський форум відбудеться в Гомелі, а наступний – на Житомирщині.

Прес-служба Президента України